Focus-felmérés: a megkérdezettek tíz százaléka bízik Forró Krisztiánban

Focus-felmérés: a megkérdezettek tíz százaléka bízik Forró Krisztiánban

A legmegbízhatóbb politikus Zuzana Čaputová, derült ki a Markíza megbízásából végzett Focus-felmérésből, melyet november 16. és november 23. között végeztek 1005 fő megkérdezésével. Tehát két nappal a bevezetett lockdown előtt fejezték be az adatrögzítést, így az esetleges népszerűségvesztést még nem láthatjuk. Másik érdekes adat, hogy Forró Krisztián tíz százalékot szerzett, ami lefed(het)i a felvidéki magyarság arányát. Már csak zárójelben jegyzem meg, mennyire is örülnénk a népszámlálás adatainak nyilvánosságra hozásakor 545 000 magyarnak. 

Az elnöknőben a megkérdezettek 47 százaléka nem bízik. A dobogó második fokán Peter Pellegrini áll 41%-os bizalmi és 57%-os elutasítottsági index-szel, míg

Negyedik lett Eduard Heger miniszterelnök paraszthajszállal lemaradva ex-kormányfőjétől: 28% bízik benne, míg 70% nem. Richard Sulíknál ezek a számok 27 és 72%, míg Boris Kollárnál 24 és 75%. A Republika-vezér Milan Uhríkban 24% bízik, 60% nem, a parlamenten kívüli KDH vezérében, Milan Majerskýben 23% bízik, 49% pedig nem. Őket követi Andrej Danko, a levitézlett SNS elnöke (hogy melyikükre használjuk a jelzőt, döntés kérdése), nála 21-75 százalék a bizalom-bizalmatlansági arány.

Hírdetés

A parlamenten kívüli blokkot követi Veronika Remišová igazságügy-miniszter a maga 18%-os bizalmi és 79%-os elutasítottsági arányával, majd a parlamenten kívüli (anno az öt százalékot meglépő, de a koalíciós szabályok miatt hoppon maradó) PS elnöke, benne az emberek 17%-a bízik meg, míg 66%-uk nem. Őket Kotleba és Matovič követik, előbbi a megkérdezettek bizalmának 17 százalékával él, elutasítottsága 80%-os, a szlovák politikusok közül a sort nem meglepő módon Igor Matovič zárja szerény 14%-os bizalmi-indexével, míg elutasítottsága 86%-os.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a megkérdezettek 10%-ának élvezi a bizalmát, ami habár nem tűnik tekintélyes aránynak, egyelőre csak találgatni tudunk, mekkora a magyarság aránya Szlovákiában a 2021-es népszámlálások alapján.

Elutasítottságában előzi Čaputovát, hiszen a megkérdezettek 46%-a jelezte, hogy nem bízik Forró Krisztiánban.

(LB/Aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »