Foci-Eb: Szlovákia ellen kezd az E csoport favoritja

Foci-Eb: Szlovákia ellen kezd az E csoport favoritja

Foci-Eb: Szlovákia ellen kezd az E csoport favoritja Mészáros Richárd2024. 06. 16., v – 12:07

Szlovákia elleni győzelemmel szeretne lendületet venni a belga labdarúgó-válogatott hétfőn a németországi Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában, melynek másik meccsén Ukrajna és Románia csap össze egymással.

Az E jelű négyesben előzetesen egyértelműen Domenico Tedesco csapata számít favoritnak. A belgák a harmadik helyen állnak a világranglistán, míg csoportriválisaik közül az ukránok a 22., a románok a 46., a szlovákok pedig csupán a 48. pozíciót foglalják el. Ez alapján Kevin de Bruynéknek nem csupán a továbbjutás, hanem az első hely megszerzése sem okozhat gondot, amihez az első lépés lenne hétfőn a szlovákok legyőzése Frankfurtban.

„A jó rajt mindig nagyon fontos” – nyilatkozta az európai szövetség honlapjának De Bruyne, a belgák csapatkapitánya. – „Szeretnénk tökéletesen felkészülni, mentálisan és fizikálisan is a lehető legjobb állapotba kerülni a hétfői rajtra, és remélhetőleg győzni tudunk majd Szlovákia ellen.”

A Manchester City sztárjátékosa ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a 2022-es világbajnokságon hiába kezdtek sikerrel, végül nem jutottak tovább a csoportból. Így a szlovákok elleni győzelem még nem lenne garancia a jó Eb-szereplésre, de ha a csapatnak sikerül megragadnia egy jó momentumot, amivel lendületbe kerül, akkor az messzire repítheti.

A katari vb-kudarc után érkezett a válogatott élére Domenico Tedesco és a generációváltást egyelőre úgy tűnik, sikerrel vezényli le, csapata ugyanis 15 meccses veretlenségi sorozattal érkezett meg az Eb-re, és tíz alkalommal gólt sem kapott együttese és összességében 33-at szerzett.

„A katari vb tapasztalatai érettebbé tettek minket és már másként állunk egy nagy tornához mint korábban” – nyilatkozta Yannick Carrasco, a belgák szélsője.

Hírdetés

Amíg a belgáknál – különösen a támódszekcióban – De Bruyne mellett is több kiemelkedő képességű futballista szerepel, addig a szlovákok inkább a csapategységre építhetnek és azzal érhetnek el eredményt, akár már hétfőn.

„Belgium egyértelműen a legerősebb csapat a csoportunkban. A keretükben változások voltak az utóbbi időszakban, de a fiatal futballistáik is nagyon erősek” – méltatta a hétfői ellenfelet Francesco Calzona, a szlovákok szövetségi kapitánya.

A csoport másik találkozóján Ukrajna tekinthető esélyesnek. Románia nyolc év után szerepel először nagy tornán, az elmúlt években a válogatott kifejezetten gyengén futballozott, a mostani Eb-szereplés azonban lökést adhat a román nemzeti csapatnak és Edward Iordanescu szövetségi kapitány bízik benne, hogy le tudják győzni a Ferencváros korábbi edzője, Szerhij Rebrov vezette ukránokat.

„Ha minden játékos megteszi, amit kell, akkor tudom, hogy képesek leszünk kiemelkedő eredményt elérni” – jelentette ki a román kapitány.

Rebrov elsősorban az ukrán szurkolók lelkesedését és támogatását emelte ki, ami óriási erőt ad játékosainak.

„Mindez extra motivációt és extra energiát ad futballostáinknak” – hangsúlyozta a szakember.

A Románia-Ukrajna találkozót Münchenben rendezik hétfőn 15 órától, míg a Belgium-Szlovákia mérkőzés Frankfurtban lesz 18 órától.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »