Fizetős lesz a TikTok?

Fizetős lesz a TikTok?

A Facebook ingyenes, és az is marad – olvashattuk korábban a kék óriás nyitóoldalán. Cserébe nézhetünk hirdetéseket. Most a Szlovákiában főleg a fiatal felhasználók körében népszerű TikTok fontolgat előfizetéses modellt.

Nem kell beijedni, egyelőre nem nálunk, de ami késik, nem múlik. Korábban, ha a Facebook főoldalára mentünk, az fogadott, hogy „Ingyenes, és az is marad.” Ma már a „A Facebook segít a kapcsolattartásban és élményeid megosztásában” felirat fogad. Az ingyenességgel már nem próbálkoznak, a Meta fontolgatja azt a modellt, ami a YouTube-nak már bejött: csekély fizetségért a felhasználók hirdetések nélkül nézegethetnék a Facebookot és az Instagramot.

A cég mindezt célozható hirdetési felületté konvertálja és értékesíti. Ami ebből következik, azt jól láthattuk a választási kampányban… De most kegyesen felajánlják, hogy pár dollárért nem lesznek reklámok. Több mint egymilliárd felhasználó esetében azonban a pár dollár sem elhanyagolható összeg, bár nyilván csak töredékük fizetne ezért a szolgáltatásért.

Nemrégiben arról számoltunk be, Elon Musk, az X – korábban Twitter – tulajdonosa előfizetéses modellel küzdene a botok ellen. Egyelőre három vagy négy dolláros havidíjjal számolnak, de még nem világos pontosan, hogy ezért csak az ellenőrzött profilt igazoló pipát adnák-e oda, vagy más előnyökkel is járna a prémium csomagból. Még keveset tudni a részletekről, ami nagy vonalakban tudható, azt ebben a cikkünkben írtuk meg.

Hírdetés

Úgy látszik, erre a vonatra most a Szlovákiában elsősorban a fiatalok körében népszerű TikTok is felülne. Az előző mondat nem teljesen igaz, a platformot már a hazai politikum is felfedezte, a választási kampányban láthattuk, csaknem minden releváns politikai párt, amely parlamentbe jutott, használta a TikTokot. Richard Sulík, az Sas vezetője a Progresívne Slovensko tiktokos programfelolvasójával duettezett, Michal Šimečka személyes és pártos profillal is nyomta. A republikás fiúkat a TikTok sem vitte be a parlamentbe, pedig a listavezetők gyakran posztoltak itt is. De még az 59 esztendős Robert Fico is nagyon aktív a platformon… Szóval a TikTok előtt fényes jövő áll Szlovákiában is.

Az Android Authority szúrta ki, hogy a TikTok 4,99 dollárért hirdetésmentes regisztrációs lehetőséget kínál.

Az EU új digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (D.S.A.) értelmében az európai felhasználók hamarosan leiratkozhatnak minden olyan személyre szabásról, amely az adataikat használja fel élményük testreszabására. Azaz a reklámokról is. A kieső bevételeket pedig valahonnan pótolni szeretnék a cégek. A TikTokon egyelőre messze nem olyan differenciált a hirdetési lehetőség, mint a Meta családban, ezért a Socialmediatoday.com szerint az árképzéssel is bajban vannak.

Mivel az EU új, digitális szolgáltatásokról szóló törvénye csak az unió területén lesz érvényes, így elképzelhető, hogy az EU-s és az EU-n kívüli piacokra a közösségi platformok differenciált megközelítést fognak alkalmazni.

Elon Musk megjegyezte, az AI-botok, és más betolakodó elemek beáramlása ellen csak a fizetős közösségi médiával lehet védekezni, így a nagyobb platformok mérlegelik ennek lehetőségét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »