Fizetési rendszerek, melyek a készpénz használatának háttérbe szorulását idézik elő

Fizetési rendszerek, melyek a készpénz használatának háttérbe szorulását idézik elő

A technológia már évekkel ezelőtt felvezetett olyan online fizetési rendszereket, melyek jelentősen megkönnyítették a mindennapi vásárlást, átutalást. Manapság pedig már számos online fizetési rendszer létezik, viszont ezek közül is kimagaslik néhány szolgáltatás, amely valóban változást hozhat fizetési szokásaink terén.

Általánosságban véve a mai legnépszerűbb rendszerek közé tartozik például a Paypal, a Skrill, vagy esetleg a Revolut is. Ezen rendszerek népszerűsége annak is köszönhető, hogy díjmentesen végezhetőek interkontinentális átutalások is, a tranzakciók pedig akár órákon belül teljesülnek. Revolut fiókkal pedig akár a hétvégi bevásárlást is könnyen elvégezhetjük.

Mind a három cég rendelkezik saját fizetési rendszerrel, melyek használatához nincs szükség harmadik féltől származó alkalmazás letöltéséhez, mivel a Google Pay és az Apple Pay is a saját ökoszisztémáján belül bonyolítja le a rendszer használatát. Ez tehát azt jelenti, hogy a Google Android, valamint az Apple iOS rendszer könnyedén támogatja a mobiltelefonos fizetéseket és nincs szükség bankok, vagy egyéb rendszerek alkalmazásainak a telepítésére, de még csak egy alkalmazás megnyitására sem, hiszen a telefon NFC rendszerének bekapcsolásával egyből érintésmentesen indítható a fizetés telefonról, de akár még egy okosóráról is.

Ennek tudatában nézzük, hogy miként is működik a négy rendszer, illetve milyen módon szorítják ki a készpénzes fizetést és alakítják át a fizetési szokásainkat.

1. Google Pay

A Google Pay a tech óriás saját fizetési rendszere, ami Szlovákiában és Magyarországon is használható. A rendszer nagyon könnyen beállítható, valamint a különböző bankok kártyáit is nagyon könnyen hozzáadhatjuk. A Google Pay Magyarországon még fejlődő és bővülő stádiumban van, Szlovákiában viszont a bankok sokkal nagyobb számban vannak jelen. A szolgáltatás beállításához mindössze le kell tölteni a Google Pay alkalmazást a Play Store-ból, majd elindítani és hozzáadni a bankkártyánkat. A fizetéshez ezután arra sem lesz szükség, hogy megnyissuk a Google Pay alkalmazást.

A Google Pay ezen felül az internetes, valamint az alkalmazásokon belüli vásárlások alatt is használható. Így egyszerűen fizethetünk vele bármilyen étel rendelésekor, vagy akár egy Uber foglalásakor is.

2. Apple Pay

Hírdetés

A Google Pay mindenképp az Apple Pay egyik legnagyobb kihívója. A koncepció itt is hasonló, mint a Google-nél. Az Apple Pay úgyszintén használható bolti fizetéskor, éttermekben, online, valamint az alkalmazásokon belüli vásárlásokkor is.

Ennek köszönhetően könnyen használható az Apple Watch is érintésmentes fizetésre, de iPadről, vagy Macbook-ról is végezhetőek online fizetések. További érdekesség, hogy már olyan szektorokban is használható az Apple Pay, mint az E-sportok, vagy éppen az Unibet sportfogadási oldala. Az Apple Pay egy további innovatív funkciója az Apple Cash. Ezzel a funkcióval akár üzenetben is küldhetünk pénzt. A megérkezett összeg ezután hozzáadódik az Apple Wallet-hoz és használható is.

3. Samsung Pay

A harmadik mobilóriás, a Samsung is rendelkezik saját fizetési rendszerrel. Ez nem is annyira meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az Android alapokon futó Samsung telefonok vezetik a globális eladási listákat, így nem meglepő, hogy a koreai gyártó is elkészítette a saját fizetési platformját. A Samsung Pay használatához is szükség van egy, a szolgáltatás nevével megegyező alkalmazásra.

A Samsung Pay is a megszokott NFC rendszert használja, így nincs egyéb teendő, mint a kontaktmentes fizetéskor a telefont a terminál széléhez érinteni. A Samsung Pay egyelőre nagyon új a közép-európai régióban, mivel itt elsőként Csehországban és Szlovákiában lesz elérhető 2021 második felében.

Továbbiak

Ezeken a gyártókon kívül is vannak azonban olyan további eszközök és rendszerek, melyek a kontaktmentes fizetés, a készpénzmentes világ felé nyitnak.

Ezek a rendszerek elsőre talán nem tűnnek túlságosan forradalminak, viszont a technológia gyors fejlődése, valamint a mobil világ előrehaladása egyre inkább kiszorítja a készpénzhasználatot, ráadásul egy olyan digitális fizetési struktúra felé irányul, ahol bármilyen formában végezhetőek fizikális, vagy online vásárlások anélkül, hogy a bankkártyánkat kézbe kellene vennünk.

A Google, az Apple, valamint a Samsung Pay jelen pillanatban az Egyesült Államok három leginkább használt fizetési módja. Európában is számos országban jelen vannak és egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Európában a legelterjedtebb rendszer egyelőre talán az Apple Pay, viszont az európai mobilpiac egészen egyenértékű megoszlása miatt a Google Pay és a még csak meg-megjelenő Samsung Pay is rövid időn belül berobbanhat.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »