Ficoék megerősítették Horony Ákos kormánybiztos statútumát

Ficoék megerősítették Horony Ákos kormánybiztos statútumát

Nyitókép: Körkép.sk

A Robert Fico vezette szlovák kormány új statútumot fogadott el, megerősítve ezzel a nemzeti kisebbségekért felelős kormánymegbízott pozícióját.

Múlt héten a kormány galánti kihelyezett ülésén elfogadta a kormánybiztos jogköreit és mozgásterét, hatásköreit szabályozó statútum új szövegét, tájékoztatott közösségi oldalán Horony Ákos kormánybiztos.

Röviden: ez az a dokumentum, amely alapján napi tevékenységét végzi, amely részletesen meghatározza hatásköreit.

„A frissített statútum több részében változott, de három területet emelnék ki az Önök számára:

Hírdetés

– rögzítésre került a kisebbségi nyelvi jogok támogatására, például uniós forrásokból származó források elosztásának lehetősége,

– nyelvi tanácsadó csoportok segítségével meghatározom a fordításokban, publikációkban hasznos szakmai terminológiát,

– létrejön egy kisebbségi nyelvű földrajzi nevek listája, amely megszünteti a használatuk bizonytalanságát.

Az említett változások Horony szerint csak a kezdet, és további pozitív változásokra számít a közeljövőben. A parlament már elfogadta a hatásköri törvény módosítását, amely alapján a Kormányhivatala lesz az államigazgatás központi szerve a nemzeti közösségeket érintő jogok terén. Beleértve az ide vonatkozó politika kialakítását és végrehajtását, valamint koordinációja terén.

Horony úgy látja, ez egy nagyon fontos lépés, mert hosszú idő után törvényi szinten tisztázódnak a hatáskörök a nemzeti kisebbségek számára. A módosítás előírja továbbá, hogy a kormányának kisebbségügyi és romaügyi kormánybiztosa a kormány állandó kormánybiztosai, emellett egy, a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó külön Kormánytanács is létrejön, magyarázta Horony Ákos.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »