Fico támogatja Orbán „békemisszióját”

Fico támogatja Orbán „békemisszióját” Mészáros Richárd2024. 07. 06., szo – 13:21

Robert Fico (Smer) kormányfő támogatja Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök békekezdeményezését, amely keretén belül nemrég Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott. Orbán oroszországi látogatásától az Európai Unió és a NATO is elhatárolódott, emlékeztetve őt arra, nincs felhatalmazása tárgyalni.

„Azon politikusok közé tartozom, akik támogatják az azonnali tűzszünetet és béketárgyalások megkezdését Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió részvételével” – írta a kormányfő a Facebookon közzétett bejegyzésében. Hozzátette, a béketárgyalások megkezdése nélkül, a konfliktus eszkalációjával a háború új, pusztítóbb mértéket ölt.

„Nem lehet békét teremteni ultimátumokkal vagy irreális feltételek megfogalmazásával. A béketárgyalások rendkívül nehezek lesznek, de az egész világ számára az lenne a legjobb, ha az elkövetkező hónapokban vagy években az egymás elleni öldöklés helyett az igazságos békéhez vezető nehéz tárgyalások folynának. Ez jelentősen felgyorsítaná Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait, amelyeket Szlovákia teljes mértékben támogat” – fűzte hozzá.

 

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Robert Fico (Smer) kormányfő az ellene elkövetett támadás utáni első nyilvános beszédében értelmetlennek nevezte a progresszív és liberális ideológiákat, amelyekkel szemben fellépést sürgetett.

A kormányfő Szent Cirill és Metód érkezésének 1161. évfordulója alkalmából rendezett, a Dévény várában tartott országos ünnepségen mondott beszédet.

Fico szerint „a rákként terjedő” progresszív és liberális ideológiák értelmetlenek, és károkat okoznak Szlovákiában, annak érdekében pedig, hogy „gátat szabjanak terjedésüknek”, politikai konszenzusra lehet szükség az Alkotmány módosításáról. 

Mint mondta, a társadalom megosztott, ezért mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy mi történik ma Szlovákiában és Európában. „Európa és Szlovákia még soha nem volt ennyire feldúlt, mint most” – fűzte hozzá. 

Ezután Orbán Viktor (Fidesz) Magyarország miniszterelnökét méltatta, amiért Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott. „Ha az egészségem engedné, nagyon szívesen csatlakoznék hozzá” – jelentette ki Fico, majd a május 15-ei támadást és az ukrán háborút említette.

Szent Cirill és Metód ünnepét a szlovák és szláv történelem egyik legfontosabb ünnepének nevezte, egy nagy fához hasonlítva azt, amely „a hit, a jóság, a bölcsesség és a megbocsátás üzenetével tizenkét évszázada hat a Szlovákiában élőkre”.

Az ünnepségen a legfőbb alkotmányos tisztviselők is részt vettek, beszédet mondott még Peter Pellegrini államfő, Peter Žiga (Hlas), a parlament alelnöke, valamint Bernard Bober kassai érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »