Fico: Megvárjuk az államfő telefonhívását, addig senkivel sem tárgyalunk

Fico: Megvárjuk az államfő telefonhívását, addig senkivel sem tárgyalunk

Fico: Megvárjuk az államfő telefonhívását, addig senkivel sem tárgyalunk Kulcsár Péter2023. 10. 01., v – 13:22

Megtartotta Robert Fico (Smer) a választási győzelem utáni első sajtótájékoztatóját.

A Smer elnöke elmondta, először megvárja, hogy Zuzana Čaputová államfő megbízza a kormányalakítással, ezután kezdi csak meg a tárgyalásokat a pártokkal.

Itt fogunk ülni a székházban, és várjuk majd a köztársasági elnök telefonhívását. Amíg nem kapunk megbízást a kormányalakításra, addig nem látunk okot arra, hogy tárgyalásokat folytassunk

Hírdetés

– mondta Fico.

„Világos elképzeléseink és világos terveink vannak. Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen” – tette hozzá. A Smer elnöke elmondta, csak akkor beszélhetnek a kormányalakításról, ha már megegyezés született a közös programnyilatkozat tartalmáról.

Fico megismételte egész kampánya során hangoztatott frázisát, miszerint „Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, minthogy Ukrajnával foglalkozzon”. A Smer elnöke közölte, amennyiben kormányt alakítanak, mindent megtesznek annak érdekében, akár az Európai Unió területén is, hogy minél hamarabb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között.

Robert Fico megerősítette, indulni fog a miniszterelnöki posztért. Elmondása szerint az alkotmányos többség sosem volt prioritás a Smer számára, „79 szavazat is kényelmes többség” – hangsúlyozta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »