Fico kizárta annak lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába

Fico kizárta annak lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába

Kétoldalú megállapodás keretében Szlovákia nem fogja felajánlani az együttműködés olyan formáját Ukrajnának, melynek keretében szlovák katonák lépnének Ukrajna területére – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kormány hétfői ülését követően.

A kormánypártok megállapodása szerint Fico ezt az álláspontot fogja képviselni az európai vezetők párizsi találkozóján. Szavai szerint Szlovákia kizárja a lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába. A kormány elfogadja, ha valamelyik EU- és NATO-tag csatlakozik ehhez az állásponthoz.

Hírdetés

A szlovák segítségnyújtás továbbra is a civil lakosság megsegítésére fog irányulni, emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem ad át az országnak, de részt vesz például az aknamentesítésben. „Mérlegeljük további berendezések átadását, amelyek segítenek ebben” – mondta. Hozzátette, „Szlovákia területén zajló kiképzésben” is segítséget nyújtanak, de sem fegyvert, sem lőszert nem küldenek Ukrajnába.

Fico elmondása szerint Párizsban arról tárgyalnak, hogy újfajta segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Szerinte a tárgyalás kijelölt tézisei arról tanúskodnak, hogy Ukrajna korántsem olyan eredményes, mint azt korábban feltételezték.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »