Fico és a „Čaputová-kártya"

Fico és a „Čaputová-kártya"

A szakértői kormány megalakulásával új helyzet állt elő a szlovákiai parlamentben, ugyanis a politikai pártok mind ellenzékbe kerültek. Az SaS kivételével minden párt jelezte, hogy az Ódor-kabinetnek nem szavaznak bizalmat, de a legkritikusabb véleményt a Robert Fico vezette Smer mondta ki, miszerint olyan kormányt nem támogatnak, amelyet az államfő, Zuzana Čaputová irányít.

Az elmúlt időszakban a Smer támogatottsága jócskán megugrott. Olyannyira, hogy a Hlast már rég maguk mögött hagyták, tehát jelenleg ők a legerősebb párt. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a Heger vezette kabinet kaotikus kormányzása ellen markánsan tudtak fellépni. Rámutattak a hibákra, és azt hangoztatták, hogy olyan kormány kell Szlovákiának, amely stabilitást hozhat.

Hírdetés

Emlékezzünk vissza közvetlenül az orosz-ukrán háború előtti időszakra, amikor a Smer Ficóval és Blahával az élen a Szlovákia és az USA közötti védelmi megállapodás tervezete ellen vonult ki tüntetni az utcákra. A tömeget azzal „hergelték”, hogy jönnek az amerikai katonák, és majd megszálljak az országot. Többek között azt skandálták, hogy az első számú amerikai ügynök, Zuzana Čaputová az Egyesült Államoknak szolgáltatja ki Szlovákiát.

Fico és Blaha a tüntetéseken gyakran húzza elő az úgynevezett „Čaputová-kártyát“, amelyben az államfőt amerikai ügynöknek nevezik. A jelenlegi helyzetben, ha egy picit szofisztikáltabb retorikával is, de Fico ismét így reagált az Ódor kormányra. Fico tulajdonképpen ezzel talált magának egy régi-új „ellenfelet”, amelyre fel tudja építeni az új narratíváját. Vagyis, Zuzana Čaputovát behúzta a képzeletbeli politikai ringbe.

Fico pedig pontosan tudja, ezzel a retorikával újra lendületbe jöhet, szavazóbázisa elkötelezettségét így tudja megerősíteni. A Smer elnöke azonban ezzel csapdába is kerülhet. A szélsőséges oldalról, a Republikától ugyan szerezhet újabb szavazókat, de ugyanúgy el is veszítheti azokat, akiket Pellegrinitől megszerzett. Izgalmas kampányidőszaknak nézünk az elébe!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »