Fico Bakuban: Szlovákia „híd” akar lenni az Európai Unió és Azerbajdzsán között

Fico Bakuban: Szlovákia „híd” akar lenni az Európai Unió és Azerbajdzsán között

Semmi sem akadályozza meg a Szlovákia és Azerbajdzsán közötti kölcsönös kereskedelem fejlődését, amely jelenleg nagyon alacsony, mindössze 79 millió eurós szinten mozog. Nagy potenciál rejlik az energia, a fegyverkezés, de a további kölcsönös együttműködésben is a két ország cégei között – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) szlovák miniszterelnök kedden, miután Bakuban találkozott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel. Ebből az alkalomból szlovákiai látogatásra hívta az azerbajdzsáni elnököt.

„Mindenki számára érdekes lehet az az ötlet, hogy Azerbajdzsánból az orosz-ukrán határon lévő kapcsolattartási ponton keresztül, ukrán, majd szlovák infrastruktúrával importálják a gázt, akár 20 milliárd köbméter mennyiségben”

– értékelte Fico.

Szerinte Szlovákia tiszteletben fogja tartani a földgáz importjának becsületes árát. Egyúttal kijelentette, hogy Szlovákia ezzel kapcsolatban európai szinten is pozitív légkört teremt, hogy „még egyszer senki ne spekuláljon róla”. Szerinte a projekt előnyös lehet Szlovákia, a környező országok, Azerbajdzsán és Ukrajna számára, amely ennek a gáznak a tranzitját fogja biztosítani.

Hírdetés

Fico nagyra értékelte a fegyverkezés terén induló együttműködést is. „Az azerbajdzsáni közös vállalkozások ötlete olyan ötlet, ami mindenki számára vonzó. Bizonyos részletekben még tovább is mentünk. A mi garanciánk a védelmi miniszter, Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes, aki óriási energiát fektet a szlovák fegyveripar támogatásába, és minden bizonnyal mindent megtesz azért, hogy ez a kezdeményezés a Szlovák Köztársaság határain kívül is sikeres legyen” – magyarázta a szlovák miniszterelnök.

Fico szerint Szlovákia „híd” akar lenni az Európai Unió és Azerbajdzsán között, és objektív tájékoztatást kíván adni az EU-nak az ország helyzetéről, amelyet a Szlovák Köztársasághoz hasonlóan szuverén külpolitikát folytató államként jellemezett a nemzetközi jog szabályainak betartásával.

„Megvannak a saját tapasztalataink, megosztjuk az Önök tapasztalatait, és vezetni fogom a diplomáciánkat, a szlovák parlament képviselőit is arra fogom vezetni a külügyi bizottságban, hogy az Önök országával kapcsolatos eseményekre a lehető legobjektívebben tekintsenek” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

A szlovák kormányfő hétfő óta tartózkodik hivatalos látogatáson Azerbajdzsánban, ahonnan kedd este tér vissza hazájába. Ez az első külföldi útja EU-n kívüli országba, melynek célja a szlovák gazdaság támogatása és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése a nagy gazdasági potenciállal rendelkező országokkal.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »