Festmények és fotók kiállítása a rozsnyói galériában

Festmények és fotók kiállítása a rozsnyói galériában

A Malom Nemzetközi Festőtábor 2022. szeptember 16-án a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában tartotta a Rozsnyói MALOM 2022 című kiállítás megnyitóját, melynek szervezője a Rozsnyó Testvérvárosaiért Polgári Társulás.

A Rozsnyói Bányászati Múzeummal együttműködésben megvalósuló festőtábor résztvevőinek gyűjteményes kiállítása – a Rozsnyói Malom 2022- a 23. Baska József Nemzetközi Festőtáborban készült műalkotásokból került bemutatásra.

2022. augusztus 6-13-án Rozsnyófürdőn a rozsnyói partnervárosok képzőművészeinek hagyományos találkozójára került sor, amelyen 11 művész vett részt Rozsnyóról és környékéről, valamint Rozsnyó partnervárosaiból: Baska Balázs, a festőtábor alapítójának fia, Erdőda József Attila, Végh Júlia, Jósef Drong és Eva Joklová Český Těšínről és Suhaj Zolán Szerencsről. A tábor állandó résztvevői a rozsnyói akadémikusok, Gabriela Görgeyová, Neupauer Roland, Martina Kleinová, Kristína Kerekešová, Jakub Mlynarčík.

Hagyományos módon Pavol Lackanič, a Bányászati Múzeum igazgatója üdvözölte a jelenlévőket ezen az évente ismétlődő eseményen, mely kötődik a Rozsnyói Városnapokhoz. Kardos Ferenc a társulás elnöke örömének adott hangot a múzeummal való több éves együttműködés kapcsán a kiállítás létrejöttéhez. Köszönetét fejezte ki a segítőknek és résztvevőknek, hogy sok munkát fektettek az eseménybe.

„A tábor szervezése nem egy egyszerű dolog, ebben az időben. Szerencsénk van, hogy Rozsnyó város, illetve Budapest Belváros-Lipótváros önkormányzata is rendszeres támogatója a tábornak és a projekt társfinanszírozója Kassa Megye Önkormányzata”– mondta az elnök úr.

Hírdetés

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Baska Józsefné Rényi Katalin, aki beszédében köszönetét fejezte ki az elöljáróknak, hogy szívükön viselek ennek a rendezvénynek a sorsát és szeretettel segítik és támogatják a kezdeményezést, valamint a fiatal generációnak, mert általuk él a művésztelep.

Rozsnyó város polgármestere megköszönte ezt a gyönyörű kiállítást „a sikereknél és a sikerek piramisánál mindig áll egy ember, úgy ahogy a kép előtt áll a festő, úgy áll itt ma a festészet élén Kardos Ferenc, mint szervező. Köszönöm a sokrétű munkát és sok sikert kívánok ahhoz, hogy tovább szervezze ezzel öregbítve városunk hírnevét” – mondta Michal Domik.

A látogatóknak a kiállítással egy időben öt rozsnyói fotós is bemutatkozott. A Rozsnyó Lencsevégen című kamarakiállítás szintén a polgári társulás, valamint a múzeum együttműködésében valósult meg.

„A fényképezés egy csodálatos dolog, megragadni a megfelelő pillanatot és meglátni olyan rendkívüli dolgokat, amit mások hétköznapinak tartanak. A mi ősi bányász városunk figyelemreméltó történelmi épületeivel és számos titokzatos zugaival rengeteg lehetőséget nyújt megörökíteni ezeket az egyedülálló dolgokat. A kiállítás célja öt amatőr fotós szemszögéből bemutatni a várost” – hangzott el a megnyitón. A kiállított fotókat Stefan Monika, Lada Igor, Nagy Juraj, Román Roland és Tomány Karol készítették. A fotókiállítás október 20-ig tekinthető meg a galériában.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »