Ferenc pápa üzenetet küldött a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alaphoz

Ferenc pápa üzenetet küldött a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alaphoz

Február 14-én, szerdán Ferenc pápa üzenettel fordult a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) tagjaihoz, akik most tartották találkozójukat, amelyen „időt és energiát nem kímélve szentelik magukat egy jobb világ építésének, melyben senki emberi méltósága nem sérül és ahol a testvériség valósággá, öröm és remény forrásává válik”.

A mai világ szívszorító kettősséggel néz szembe – szól a pápa üzenete. – Egyrészt emberek millióit sújtja éhség, másrészt a nagy érzéketlenség élelmiszer-pazarlásban nyilvánul meg. Az évente kiselejtezett élelmiszerek üvegházhatású gázokat termelnek, miközben az élelmiszer helyes elosztása elegendő lenne minden éhező táplálására.

Ennek kárvallottja elsősorban a vidéki lakosság, mivel nem rendelkezik az éghajlatváltozás és az ellenségeskedések megfelelő kezeléséhez szükséges forrásokkal. Az őslakosok is szenvedés, nélkülözés és bántalmazás áldozatai.

Egy másik elhanyagolt csoport a nők, akik a vidéki területeken az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások több mint felének a fő támaszát képezik, ahol sok fiatalnak nincs képzettsége, forrásai és lehetőségei. Az ifjúság jelenti a vidéki közösségek jövőjét, bennük rejlik a megújítás és a pozitív változás nagy lehetősége. Mindehhez

Hírdetés

A pápa arra szólította fel a mezőgazdasági alapot, hogy dolgozzanak együtt egy befogadóbb mezőgazdasági és élelmiszerrendszer kiépítésén. Ezt segíthetik a fenntartható és környezetbarát mezőgazdaság előmozdítását szolgáló kutatási és technológiai programok is. Elengedhetetlen az élelmiszer-pazarlás megszüntetése és az erőforrások igazságos elosztásának támogatása. A mezőgazdasági áruk szállításának és tárolásának támogatása jelentősen csökkentheti a kistermelők veszteségeit, akik a naponta elfogyasztott élelmiszer egyharmadát állítják elő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »