Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Severino Poletto bíboros halála kapcsán

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Severino Poletto bíboros halála kapcsán

December 17-én, szombaton este 89 éves korában Torinóban elhunyt Severino Poletto bíboros, nyugalmazott torinói érsek. Ferenc pápa december 19-én részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Poletto bíborost gyászolóknak.

Severino Poletto bíboros halálhírére Ferenc pápa részvétét és közelségét nyilvánította az elhunyt bíboros családtagjainak, a torinói érsekségnek és azoknak, akik ismerték és tisztelték az elhunytat, aki Isten szent népének lelkipásztoraként élte le életét; először Casale plébánosaként, mindig törődve a világi hívekkel, evangéliumi lelkülettel, elköteleződve a munkában. Fossano püspökeként különös figyelmet szentelt a családok, a fiatalok és a katekézis ügyének. Asti püspökeként szorgalmazta az egyházmegyei missziókat, jó kormányzói képességeit pedig az egyházmegye újjászervezésére fordította. A torinói főegyházmegye érsekeként teljes odaadással végezte szolgálatát; papjaival együtt új lendületet adott az evangelizációnak, jelentős közéleti eseményeken keresztül is.

Ferenc pápa – emlékezve a hűséges szolgára és elkötelezett életére – az Úrra, a Jó Pásztorra bízta az elhunyt főpásztor lelkét, kérve a Boldogságos Szűz Mária és Keresztelő Szent János közbenjárását.

*

Hírdetés

Severino Poletto 1933. március 18-án született a Veneto régióbeli Salgaredóban, ahonnan családja később Piemonte tartományba költözött. 1957-ben szentelték pappá. 23 éven át folytatott kápláni, majd plébánosi szolgálatot. Szent II. János Pál pápa 1980-ban nevezte ki a fossanói egyházmegye püspökévé. Kilenc évvel később, 1989-ben került az asti érsekség élére, ahonnan tízévnyi szolgálat után, 1999-ben kapta a kinevezést a torinói főegyházmegye élére és lett egyúttal a Szent Halotti Lepel pápai őre. A pápa 2001 februárjában kreálta bíborossá, Buenos Aires akkori érsekével együtt. Két év meghosszabbítás után, 2010-ben fogadta el XVI. Benedek az akkor már 77 éves bíboros-érsek lemondását. Öt nappal pápaválasztói jogkörének lejárta előtt, 2013. március 13-án ő is részt vett a konklávén, amely megválasztotta Ferenc pápát.

Severino Poletto halálával a bíborosi kollégium összetétele is változott: jelenleg 224 bíboros közül 126 választó, és 98 nem választó bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »