Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Peruban meggyilkolt Nadia De Munari misszionárius halála miatt

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Peruban meggyilkolt Nadia De Munari misszionárius halála miatt

Nadia De Munariért Chimbote püspöke mutatott be gyászmisét április 28-án. Az ötvenéves olasz misszionáriusnőt április 21-én éjjel, álmában támadták meg. Három nappal később belehalt sérüléseibe. Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét. Imádkozik az áldozat lelki üdvéért, és megemlékezik arról a számos misszionáriusról, akik életüket vesztették az evangélium és a rászorulók szolgálatában.

Keddről szerdára virradó éjszaka ismeretlenek bozótvágó késsel rátámadtak a Mato Grosso mozgalom világi misszonáriusára, miközben a „Mamma Mia” nevelési központban lévő szobájában aludt. A brutális erőszakra másnap reggel derült fény, amikor Nadia nem jelent meg a szentmisén, és keresésére indultak. Akkor még élt, egy limai kórházba szállították, azonnal megoperálták, de leállt a szíve. Nem tudták megmenteni.

Április 28-án Nuevo Chimbote tartományban Angel Francisco Simon Piorno püspök mutatott be gyászmisét, amelyen a Peruban működő olasz mozgalom valamennyi misszionárius papja koncelebrált. Rengeteg gyermek is jelen volt az eseményen, akik nagyon szerették az elhunyt misszionáriusnőt.

Az ötvenesztendős, észak-olaszországi származású Nadia hat óvodát és egy általános iskolát vezetett az Ugo De Censi atya által alapított mozgalom keretében. Ezáltal több mint ötszáz gyermeknek segített a Nuevo Chimbote nyomornegyedében, ahová az Andok szegény falvaiból húzódnak le az emberek, a megélhetés reményében.

Ferenc pápa spanyol nyelvű táviratot küldött államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával a chimbotei püspöknek, a perui apostoli nuncius közvetítésével, amelyben a Szentatya a lehető legszilárdabban elítéli ezt az újabb és igazolhatatlan erőszakot, mint ahogy azt a sok támadást, amellyel kioltották misszionárius testvéreink életét szerte a világon. Valamennyien odaadóan szolgálták az evangéliumot, és segítették a rászoruló és védtelen embereket – áll a pápa levelében.

Hírdetés

A Szentatya imádkozik a most meggyilkolt önkéntes lelki üdvéért, és Isten Anyja közbenjárására bízza őt. Közelségét fejezte ki Nadia szüleihez, családjához, barátaihoz is, akikért szintén imádkozik. Áldását küldi a temetésén résztvevőknek Peruban, hozzátéve: amint lehetséges, Olaszországban is sor kerül a megemlékezésre.

A helyzetet nehezíti, hogy Peru nem írta alá a konvenciót, amely meggyorsíthatná az elhunyt hazaszállítását. Nadia szülővárosa, Schia polgármestere, aki kapcsolatban áll az elhunyt hozzátartozóival, a hazaszállítás költségeinek fedezését kérte az olasz külügyminisztériumtól. A vizsgálatok lezárultát követően várhatóan húsz nap múlva érkezhetnek haza a misszionáriusnő földi maradványai.

Nadia De Munari idős szülei, két nővére és a Schióhoz tartozó Giavenale kerület közössége, a Mato Grosso mozgalom missziós testvérülete várja, hogy végső búcsút vehessen Nadiától, akinek perui szolgálatát támogatták.

A misszionáriusnő életének több mint a felét a legkisebbek felemelésének szentelte. Fáradságot nem ismerve járta a szegénynegyed családjait, sokszor élelmet és ruhát is vitt a rászorulóknak. Az óvónő, önkéntes, világi misszionárius tisztában volt vele, hogy kockázatot vállal, de belső lelki derűje, mosolya, önátadása miatt mindenki szerette. Halála megdöbbentette az önkénteseket, annál is inkább, mert a nyomozás nem zárja ki, hogy a támadás nem személye, hanem tevékenységük ellen irányult.

Forrás és fotók: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »