Ferenc pápa jóváhagyta az apai szabadság igénybevételét a vatikáni világi munkatársak számára

Ferenc pápa jóváhagyta az apai szabadság igénybevételét a vatikáni világi munkatársak számára

Aktualizálták a vatikáni jogszabályokat az anyaság védelmét szolgáló támogatások területén, valamint a „szakaszos vagy időszakos”, tehát ideiglenes munkavégzés tekintetében. A változtatásokat két leirat tartalmazza, amelyek azt követően születtek, hogy Ferenc pápa audiencián fogadta Pietro Parolin bíboros államtitkárt tavaly december 13-án.

Az úgynevezett apasági szabadság esetében megállapítást nyert, hogy az apa gyermeke születésekor három nap fizetett szabadságra jogosult. A szöveg meghatározza a kérelem benyújtási módját és feltételeit – előzetes bejelentés, a szabadság kivétele időpontjának kiszámítása –, és megállapítja, hogy ez a lehetőség az örökbefogadó apára vagy nevelőszülőre is vonatkozik.

A másik, a pápa által jóváhagyott újdonság a Római Kúria általános szabályzatának egy részét módosító ideiglenes szerződés. Parolin bíboros megerősítette, hogy a reform beilleszkedik a 2018. szeptemberi pápai levélbe, amely foglalkozott „az összetett vatikáni munkavállalási formák kritikus kérdéseivel”. Lényegében engedélyezik, hogy a dikasztériumok vezetői saját költségvetésük keretein belül szerződést köthetnek a munkavállalóval szakaszos vagy időszakos munkák elvégzésére, műszaki, szervezési vagy helyettesítési igények esetén, vagy amikor bizonyos időszakokban felmerül az igény előre nem meghatározható szolgáltatásokra. A törvény kimondja, hogy e szerződés igénybevétele „legfeljebb 665 nap tényleges munkavégzést jelentő időtartamra korlátozódik öt naptári éven belül”. A leirat továbbá elrendeli, hogy a nyugdíj szempontjából a munkavállalókat „a nyugdíjpénztárban erre a célra elkülönített rendszerbe jegyezzék be, és legyenek jogosultak a minimális egészségügyi ellátásra a vatikáni egészségpénztárnál, a tényleges szolgálati időre korlátozva. A leirat többek között megállapítja, hogy az ideiglenes szerződések nem adnak jogot a véglegesítésre, ezért a munkaviszony a határidő lejártával megszűnik.

Hírdetés

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »