Ferenc pápa engedélyezte Orosz Péter Pál boldoggá avatását

Ferenc pápa engedélyezte Orosz Péter Pál boldoggá avatását

Ferenc pápa a moszkvai patriarkátus külügyi képviselőjét fogadta a Vatikánban pénteken. A pápa engedélyezte a vértanúhalált halt Orosz Péter Pál kárpátaljai pap boldoggá avatását.

Orosz Péter Pál görögkatolikus pap

Hírdetés

Orosz Péter Pál – vaticannews.va

Ferenc pápa Antonij volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít.
   
Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között.
   
Az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta Ferenc pápa és Kirill pátriárka internetes videó-összeköttetésben egyeztetett egymással március 16-án.
   
Antonij metropolitát csütörtökön a vatikáni külügyminiszterként ismert Richard Gallagher érsek is fogadta.
   
A Vatikán a héten jelentette be, hogy Ferenc pápa szeptember 13-tól Kazahsztánban részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán.

Az eseményen lehetőség adódhat a Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti találkozóra.
   
A Vatikán pénteken nyilvánosságra hozta, hogy Ferenc pápa engedélyezte az egyház több tagjának boldoggá avatási eljárását. Köztük van Orosz Péter Pál, aki a vatikáni közlemény szerint vértanúként halt meg papi szolgálata közben.
   
A magyarországi Biriben 1917-ben született Orosz Péter Pált 1953. augusztus 28-án ölték meg a kárpátaljai – akkor a Szovjetunióhoz tartozó – Alsókaraszlón.
   
A görögkatolikus egyház munkácsi egyházkerületben (eparchia) szolgált: a vatikáni szentté avatási kongregáció dokumentumai szerint éppen egy titokban bemutatott misét fejezett be, amikor lövés végzett vele “a hit elleni gyűlöletből”. Az elkövetők a pap meggyilkolásával a helyi egyházat akarták felszámolni – olvasható a Vatican News hírportálon.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »