Ferenc pápa december elején Ciprusra és Görögországba látogat

Ferenc pápa december elején Ciprusra és Görögországba látogat

November 5-én, pénteken Matteo Bruni, a szentszéki sajtóközpont igazgatója hivatalosan bejelentette, hogy Ferenc pápa december 2. és 6. között apostoli látogatást tesz Ciprus szigetén és Görögországban.

A sajtótájékoztatón egyelőre nem tették közzé a látogatás részletes programját, de ismertették a főbb helyszíneket, valamint a látogatás logóit és mottóit.

A közlemény szerint – ahogy Ferenc pápa már korábban bejelentette –, a Szentatya december 2. és 4. között a ciprusi Nicosiában, majd december 4. és 6. között Görögországban tesz apostoli látogatást, ahol felkeresi Athént és Leszbosz szigetét.

A Szentatya Ciprusra és Görögországba az országok politikai és helyi egyházi vezetőinek meghívására érkezik. A látogatás programját később teszik közzé.

A ciprusi látogatás logóján a háttérben sziget körvonala látható. Baloldalt, alul Ferenc pápa arcképe tekint föl Szent Barnabás apostolra, Ciprus védőszentjére, aki szakállasan, nyakában ortodox stólával jelenik meg, kezében a kereszttel megjelölt evangéliumoskönyvet tartja, körülötte a görög nyelvű „Barnabasz aposztolosz” felirattal. Jobboldalt a szárainál összekapcsolódó olivaág és búzakalász jelképezi a békét és a közösséget. Alul és fölül görög és angol nyelven olvasható a látogatás mottója. A logó alján maga az esemény olvasható: Ferenc pápa látogatása Cipruson 2021. december 2-4. A logón a domináns narancssárga és a zöld színek Ciprus lobogójára utalnak, míg a fehér és a sárga a Vatikán színeit jelzik.

Hírdetés

A látogatás mottója magyarul: Erősítsük egymást a hitben. A mottó szövege Az apostolok cselekedetei egy részletére utal, mely a jeruzsálemi hívek életét írja le: „József, a ciprusi származású levita is, akit az apostolok Barnabásnak neveztek el, ami azt jelenti, hogy a vigasztalás fia, eladta földjét, az árát fogta, és az apostolok lába elé tette.” (ApCsel 4,36–37). A Barnabás név az arám Bar Nabiya, vagy Bar Naba kifejezésből ered, amelynek elsődleges jelentése a jövendölés fia, ám az újszövetség a vigasztalás fia értelmet adja neki, mely a látogatás összefüggésében inkább a hitben való megerősítést jelenti.

A görögországi látogatás logóján egy bárka látható, mely imbolyogva halad a mai világ viharos vizein. Főárboca Krisztus keresztje, a Szentlélek fújja a dagadó vásznait, mely egyúttal Ferenc pápa mitrájára is utal, aki Görögország barátjaként érkezik. A mélykék szín Hellászra utal, a sárga pedig a Vatikánra. A bárka az egyház ősi jelképe, melyről a kereszténység mindig azt vallotta, hogy „hánykolódik, de el nem süllyed”. A kék víz a Földközi-tenger, tágabb értelemben a Mediterraneum térsége, mely a kereszténység szülőhazája.

A görögországi látogatás mottója magyar nyelven: Legyünk egyre nyitottabbak Isten meglepetéseire! Ferenc pápának a 36. ifjúsági világnapra írt üzenetének e részletéből származik: „Nyíljunk meg Isten meglepetéseinek, aki fel akarja ragyogtatni világosságát az utunkon.” A pandémia és a gazdasági válság következményeit viselő napjainkban a mottó azt a reményt mutatja fel, amelyet a pápa is visz Görögország lakossága számára. Az „Isten meglepetései” kifejezés azokra a lehetőségekre utal, melyeket Isten azok számára készít, akik teszik a kötelességüket, bízva az ő gondviselésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »