Ferenc pápa: az anyák képesek békét teremteni az élet és a világ nehézségeiben

Ferenc pápa: az anyák képesek békét teremteni az élet és a világ nehézségeiben

A nők, különösen az édesanyák béketeremtő szerepét hangsúlyozta a pandémia, valamint a társadalmi és politikai konfliktusok uralta világban Ferenc pápa az újévi misén, melyet Szűz Mária, Isten anyja ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában mutatott be szombaton. Január elsejét az egyház a béke világnapjának szenteli.

Ferenc pápa az év első homíliájában arról a szegényes jászolról szólt, amelybe Szűz Mária helyezte gyermekét. Jézus „szegénysége jó hír mindenki számára, elsősorban azoknak, akik a peremen élnek, azoknak, akiket elutasítanak, akik a világ számára nem számítanak” – hangoztatta az egyházfő. Megjegyezte: vannak, akik nem előzési sávban jönnek világra és még bölcsőjük sincsen.

Ferenc pápa úgy vélte, Mária befogadó, feszültségeket legyőző, szívben és lélekben kitartó magatartása a mindenkori édesanyákat példázza, akik gyermeküket felkarolják, támogatják nehézségben és betegségben, segítik az akadályok és konfliktusok megoldásában, és képesek békét sugározni.

Hírdetés

Megjegyezte, a nőknek ezt a szerepét az egyházban is biztosítani kell. Az édesanyák és a nők tiszteletét és védelmét szorgalmazta, felszólított a nők elleni erőszak felszámolására.
Ferenc pápa az év első Úrangyala-imádságot (Angelus) kísérő beszédében – amelyet délben a Szent Péter térre néző ablakból mondott – kijelentette, bátorságra van szükség a pandémia miatt továbbra is bizonytalan és nehéz időkben. Sokakat félelemmel tölt el a jövő, amelyet a társadalmi, személyes problémák, valamint a környezeti válság nehezít a globális joghiány és gazdasági egyenlőtlenség terhével együtt – hangoztatta.

Hozzátette: „a világ változik és mindannyiunk élete csak akkor fordul jobbra, ha a többiek rendelkezésére állunk nem várva meg, hogy ők tegyék ugyanazt. Ha a testvériség mesterembereivé válunk, újraszőhetjük a világnak a háborúk és erőszak tépdeste szálait”.
Ferenc pápa azt mondta: ahhoz, hogy békét teremtsünk, „fel kell tűrni az ingujjunkat” a munkához.

Az egyház az 55. béke világnapját ünnepli, amelynek szokás szerint korábban közölt üzenete a Párbeszéd a generációk, az oktatás és a munka között: a tartós béke építésének eszközei címet kapta. Ferenc pápa a tartós béke eszközei között a generációk közötti párbeszédet, a tanítás és a nevelés jelentőségét, valamint a munkahely-teremtést jelölte meg.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »