Felvidéki munkanélküliség: Északon megállt, délen tovább emelkedik az állástalanok aránya

Felvidéki munkanélküliség: Északon megállt, délen tovább emelkedik az állástalanok aránya

A múlt hónapban tovább emelkedett a Felvidék 16 magyarlakta járásában a nyilvántartott munkanélküliek száma (nagyjából 900 fővel), így jelenleg közel 72 ezer állástalant regisztrálnak a hivatalok. A déli járásokban Pozsony és Kassa nélkül 9,82 százalékra emelkedett az állástalanság áprilisban, miközben az országos átlag kerek 8 százalék volt. A két legnagyobb város, illetve a magyarlakta járások nélküli országrészben 7,82 százalék volt a múlt hónapban a regisztrált munkanélküliek aránya, mi 0,01 százalékponttal jobb, mint a márciusi adat.

A 16 magyarlakta járásból 11-ben romlott  a helyzet. A Rimaszombati és Nagyrőcei járásokban 20 százalék feletti a munkanélküliségi ráta, a Tőketerebesi és Rozsnyói járásokban 15 százalék feletti. Nőtt a nyilvántartottak száma a Nagymihályi, Kassa vidéki, Losonci, Nagykürtösi Dunaszerdahelyi, Vágsellyei és Nyitrai járásokban.

Két járásban, a komáromiban és a galántaiban az előző hónaphoz képest nem változott az arány, az Érsekújvári, Szenci és Lévai járásokban pedig enyhe javulás következett be.

Hírdetés

Az adatok azt mutatják, hogy a magyarlakta járások nehezebben fognak visszatalálni foglalkoztatás szempontjából a járvány előtti állapothoz, a regionális különbségek pedig meg fognak női nem csak észak és dél, de kelet és nyugat viszonylatában is.

Országos szinten a legjobb munkanélküliségi adatokkal Pozsony V. és I. kerülete, a Galgóci, Illavai, Trencséni és Miavai járások rendelkeznek, itt a teljes foglalkoztatottsághoz közel, 4-4,5 százalékos állástalanságot mértek. Galánta még 5 százalék alatt van, de a Dunaszerdahelyi járásban a 6,92 százalékos állástalanság igen mesze került a válság előtti 5 százalék alatti szinttől. Hasonló a helyzet a Szenci járás esetében is, ahol 6,19 százalékot mértek áprilisban.

A ország tíz legrosszabb foglalkoztatási helyzetben lévő járása közül 4 magyarlakta, a sor végéről haladva a Rimaszombati, Nagyrőcei, Rozsnyói és Tőketerebesi járásokról van szó. Az északiak közül a legrosszabbak a Késmárki, Varannói, Kisszebeni , Szobránci, Poltári és Felsővízközi járások. További adatokat interaktív térképünkből olvashatnak ki:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »