Sulyok Tamás: a magyarokat és bolgárokat történelmi sorsközösség köti össze

Sulyok Tamás: a magyarokat és bolgárokat történelmi sorsközösség köti össze

A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában, miután megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel szombaton a Sándor-palotában Budapesten.

Sulyok Tamás elmondta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit. Egyetértettek abban is, hogy az orosz-ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, igazságos és fenntartható békére van szükség.

A köztársasági elnök közölte: Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és számunkra kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon. Sulyok Tamás kitért arra is, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt.

Előre mutatónak nevezte, hogy a komoly migrációs válságot megélve, országaink levonták a történelmi tanulságot és egyetértenek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit. Hozzátette: a határrendészeti együttműködés keretében több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.

Hírdetés

A köztársasági elnök elmondta: a nemzeti kisebbségeink fontos összekötő hidat jelentenek kapcsolatainkban. Nemzeti kisebbségeink fontosak számunkra, önrendelkezési és képviseleti joggal rendelkeznek, az Országgyűlésben a bolgár szószóló személyében a bolgár nemzeti kisebbség is képviseltetve van.

Kiemelte: a bolgár elnökkel egyetértenek abban is, hogy aggódnak az orosz-ukrán háború lehetséges eszkalációja miatt, és határozottan elutasítják a legutóbbi felvetéseket az európai, illetve szövetséges katonák Ukrajnába küldéséről.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, és július elsejétől újra hazánk tölti be az EU soros elnökségét – emlékeztetett a köztársasági elnök, hozzátéve: ennek kapcsán a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is. Hozzátette: a magyar EU-elnökség prioritásai között szerepel a nyugat-balkáni EU bővítés folyamatának előmozdítása.

Sulyok Tamás felhívta a figyelmet a bolgárkertészek által meghonosított intenzív, öntözéses zöldségtermesztésre és a bolgár tengerpart szépségére.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »