Felújított kápolna és tanösvény várja a Papdra látogatókat

Felújított kápolna és tanösvény várja a Papdra látogatókat

A Tolna megyei Lengyel község közelében, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőterületén található papdi zarándoktemplom felújítása a Pécsi Egyházmegye és a Gyulaj Zrt. együttműködésével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg egy 150 millió forintos turisztikai fejlesztés részeként.

A munkálatok során kicserélték az épület tetőhéjazatát és új vakolattal látták el a külső falakat. A kápolna mellett tanösvényt alakítottak ki és egy eső elleni védelmet nyújtó menedéket is emeltek.

A török hódoltság idején elnéptelenedett Alsó- és Felsőpapd templomának romjain az 1880-as években emeltek kápolnát, de az épületet az ingoványos talaj okozta süllyedése miatt le kellett bontani. 1930-ban építették újjá és 1931. május 2-án Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A kápolnában minden évben egy alkalommal, Kisboldogasszony napjához kapcsolódva mutattak be szentmisét.

Hírdetés

Az elmúlt 90 évben az idő komoly károkat okozott az épületen, amely a mostani felújításnak köszönhetően újra régi fényében köszöntötte Kisboldogasszony ünnepét.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Gőbölös Péter és Németh Bálint

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »