Felrobbantották a Krími hidat

Felrobbantották a Krími hidat

Beomlott az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala, a Krími híd egyik szakasza szombat hajnalban, a vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legkevesebb három ember halálát okozva. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn, egy helyi illetékes Ukrajnát vádolta meg.

Az incidens a hídnak a Tamany-félsziget felőli útszakaszán történt. A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy, mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindításának előkészítése a Kercsi-szorosban.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte: egy teherautó felrobbanása következtében részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya. A terrorizmusellenes bizottság szerint a híd hajózható része feletti ív nem sérült meg. Helyszínelők dolgoznak a robbanás okának megállapításán. A vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legalább három ember életét vesztette, akik a robbanáskor járműveikkel együtt a vízbe zuhantak.

A kárfelmérés továbbra is folyamatban van. Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat délután közölte, hogy a tüzet sikeresen eloltották. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint a hídon szombattól újraindult a vasúti forgalom.

 

A leghosszabb Európában

Az orosz szárazföldi Krasznodari területet a Kercsi-szoroson át az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigettel összekötő hídon a közúti személyforgalom 2018 májusában, a vasúti 2019 decemberében indult meg. 2020. június 30-án megkezdődött a teherszállítás is. A presztízsberuházásként kezelt, a Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában. A Kercsi-szoros két partja közötti létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat át. A híd éves utasforgalma 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna.

 

Vizsgálatot rendelt el Putyin

Hírdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az incidens okainak megállapítására és a következmények felszámolására, ugyanakkor határozott a Krími híd fokozott védelméről is. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői.

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke Ukrajnát tette felelőssé az incidensért. Kijev részéről hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a Krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint „orosz nyomon” kell elindulni. Az elnöki hivatal honlapján közzétett állásfoglalásában Podoljak azt írta, hogy a felrobbant teherautó Oroszország felől érkezett a hídra. Elmélete szerint a történtek az orosz hadsereg és az FSZB közti hatalmi harcra utalnak.

 

Új parancsnok a hadművelet élén

Szergej Szurovikin tábornokot nevezték ki az ukrajnai „különleges hadművelet” parancsnokává – jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A különleges hadművelet élére először az „aleppói mészárosként” is ismert Alekszander Dvornyikovot nevezték ki áprilisban. Őt azonban néhány héttel később lecserélték, és Gennagyij Zsidko vezérezredes, a védelmi minisztérium korábbi helyettese vette át a helyét.

Úgy fest, hogy most újabb csere zajlott le ennél a tisztségnél. A Sky News szerint az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, immár Szergej Szurovikin az ukrajnai hadművelet vezetője.

Szurovikin – a Washington Post szerint – júniustól kezdve a déli orosz hadseregcsoportot vezette. Az orosz tábornokot a brit védelmi minisztérium nem túl hízelgő sorokkal jellemezte: Szurovikin több mint harmincéves karrierjét a korrupció és brutalitás vádjai övezik – írták róla. Az orosz tiszt 2022 februárja óta az Európai Unió szankciós listáján is szerepel.

Az orosz legfelsőbb katonai vezetésben egyébként már a hét korábbi felében is voltak változások. A Sky News szerint az öt katonai körzet közül kettőnek a vezetőjét menesztették a héten (egyikük a nyugati katonai körzet vezetője volt).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »