Felmérés: Zelenszkij népszerűsége stabilizálódott

Felmérés: Zelenszkij népszerűsége stabilizálódott

Egy friss felmérés kimutatta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök népszerűsége 25%-on stabilizálódott. Őt követi 16-kal Petro Porosenko korábbi elnök – közölte Vadim Deniszenko, az Ukrán Jövő Intézet (UIF) ügyvezető igazgatója, bemutatva egy, az ukránok politikai hangulatát vizsgáló közvélemény-kutatás eredményeit 2021 végén.

„Ha az év fő politikai eredményéről beszélünk, akkor valójában nem történt meg a Volodimir Zelenszkij minősítésének éles összeomlásával kapcsolatos villámháború” – idézte Deniszenkot az Unian.net.

Az igazgató kiemelte, hogy Zelenszkij népszerűségi mutatója 32 százalék volt szeptember elején, majd elkezdődött a de facto információs háború Volodimir Zelenszkij és Rinat Ahmetov között,

így októberben Zelenszkij megítélése 7 százalékkal romlott, és 25 százalékra esett.

Deniszenko elmondása szerint most már azt mondhatjuk, hogy az államfő besorolása de facto 25 százalékon stabilizálódott.

Hírdetés

„A villámháborúra nem került sor, és Zelenszkij nagyjából ugyanúgy lép be a következő politikai szezonba” – mondta a szakértő.

Emlékeztetett arra is, hogy a teljes ciklus során a legrosszabb eredményt az elnök februári, 23%-os minősítése jelentette.

A felmérés eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy az elnöki népszerűségi listán Petro Porosenko a következő 16 százalékos eredménnyel azok között, akik elmennek szavazni.

Őt Julia Timosenko és Jurij Bojko követi – 10%-kal.

A közvélemény-kutatás szerint a második fordulóban Zelenszkij az összes legközelebbi riválisát szinte azonos adatokkal verné meg: Porosenko ellen 56-44 százalékban, Bojko ellen 59-41 százalékban, Timosenko ellen pedig 56-44 százalékban nyerne.

A szociológiai felmérést Ukrajna-szerte 2400 polgár között végezték személyesen interjú segítségével november 28. és december 10. között. A statisztikai hiba 0,95 valószínűséggel nem haladja meg a 2,05%-ot.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »