Felmérés készült a romániai egyetemeken jelenlévõ szexuális zaklatásról

Felmérés készült a romániai egyetemeken jelenlévõ szexuális zaklatásról

Szexuális célzatú viccek, illetlen megjegyzések, olyan megszólítások, mint a „baba” vagy „cunci” („păsărică”) a leggyakrabban szereplő esetek a szexuális zaklatások közül, amelyekkel az egyetemisták szembesültek az egyes állami és magánegyetemeken – derül ki a FILIA központ által (tavaly év végén) készített felmérés eredményeiből. Az online kérdőívre válaszolók közel harmada állította azt, hogy valamilyen formában szexuálisan zaklatták az egyetemen – számolt be a Liberatea.

A női jogvédő szervezet felmérésén összesen 386 jelenlegi vagy végzett egyetemista vett részt, több mint 10 különböző oktatási intézményből. A legtöbb válaszoló 20 és 29 év közötti nő volt. A diákok 30%-a állította azt, hogy elszenvedője volt az egyetemen az ilyen jellegű zaklatásnak, és közel 40% pedig szemtanúja volt ilyen cselekedetnek.

A FILIA felmérés eredményei szerint:
– a legtöbb esetben az egyetemi zaklatás elkövetői a tanárok voltak – 46,5%, ezt követik a diáktársak – 40,52%
– a legtöbb esetben az elkövetők férfiak voltak – 90,67%
– a válaszolók 30%-a szerint nem létezik szexuális zaklatás az egyetemen, ahol tanul, 43,5% szerint pedig nagyon kevés ilyen eset lehet, 4% szerint nagyon gyakoriak az ilyen esetek
– azok között, akik szerint nincsenek vagy kevés az ilyen az eset, 11% mégis azt is állította, hogy legalább egyszer vele is megtörtént, 5% szerint pedig többször is elszenvedője volt ennek

Hírdetés

A leggyakoribb esetek: nem kívánt érintések, szexuális ajánlatok, illetlen megjegyzések és ajánlatok, lekezelő megnevezések, mint „cunci, baba, cica”, füttyögés, csipkedés vagy konkrét szexuális tárgyú beszélgetések. Az is előfordul például, hogy a tanár a közösségi médián bombázza kéretlen üzenetekkel a diákot, akár még éjszaka is. Az egyik diáklány elmesélte, hogy a tanár behívatta az irodájába, ahol az ölébe ültette és kérte, hogy csókolja meg.

A felmérésből kiderül, hogy az áldozatok többsége nem tett semmit, mert félt a retorzióktól, akik pedig felléptek valamilyen formában, azok rendszerint a rágalmazás vádjával, hibáztatással és arra irányuló nyomással szembesültek, hogy ne nyújtsanak be hivatalos panaszt.

A válaszadók többsége a Bukaresti Egyetemről érkezett (54,08%), de voltak kitöltők a bukaresti Műszaki Egyetemről, a Politikai Tanulmányok és Közigazgatás Egyetemről (SNSPA), a Közgazdaságtudományi Akadémiáról (ASE), a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemről (5,16%), a iasi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemről és a brassói Transilvania Egyetemről is.

A FILIA jelentése arra is kitér, hogy 55 állami egyetem etikai kódexének vizsgálata nyomán azt tapasztalták, hogy ezek 11%-ában egyáltalán nem esik szó zaklatásról vagy szexuális zaklatásról, és mindössze 16% tartalmaz meghatározást a szexuális zaklatásra. 44%-ukban szerepel ugyan a zaklatás megnevezése, 29%-ában a szexuális zaklatásé, azonban bármiféle definíció nélkül. (libertatea)

Fotó: Darius Bashar on Unsplash


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »