Felmérés: Idén a szlovákiai polgárok 71%-a tervez nyári vakációt

Felmérés: Idén a szlovákiai polgárok 71%-a tervez nyári vakációt

A szlovákok 71%-a tervez vagy fontolgat nyári vakációt az idei szezonban. A tavalyi évhez képest ez két százalékpontos növekedést jelent. A nyaralók több mint fele külföldre készül. A szlovákok legnépszerűbb külföldi úti célja ismét Horvátország. A válaszadók harmada Szlovákiában szeretné eltölteni nyaralását – derült ki a Go4insight ügynökség felméréséből.

A felmérés szerint az idei nyár fő trendjei közé Dél-Európa strandjai és a Földközi-tenger tengerparti területei tartoznak. A szlovákok legnépszerűbb külföldi úti célja továbbra is Horvátország, ahová a válaszadók 15%-a készül nyáron. Törökország és Görögország (7 százalék), valamint Olaszország (6 százalék) iránt is érdeklődnek. A szlovákok hét százaléka a szomszédos Csehországban tervez nyaralni. Az anyaországi nyaralásra is van igény, a válaszadók 33%-a Szlovákiában tervezi eltölteni a nyári vakációját.

A májusi felmérésben, tehát nem sokkal a nyaralási szezon kezdete előtt, már a válaszadók 23%-ának volt lefoglalva a nyaralása, és a felének már ki is volt fizetve. A szlovákok további 16%-ának vannak konkrét tervei a nyárra, de még nem foglaltak szállást.

Hírdetés

A legnagyobb csoport, a válaszadók 33%-a tervez nyári vakációt, de még nem volt idejük megszervezni vagy alaposan átgondolni. Az ügynökség szerint a felmérés eredményei azt jelzik, hogy a lakosság jelentős része még haboz a nyaralással kapcsolatban, és várja a megfelelő pillanatot vagy a kedvezőbb feltételeket. A potenciális nyaralók kevesebb mint fele még nem döntött a nyári vakáció úti céljáról.

Főleg a gyermekes családok terveznek nyári vakációt. Az idősebb középkorúaknak van a legjobban átgondolva a nyaralásuk. Ezeknek a csoportoknak általában már le van foglalva vagy ki van fizetve a nyaralásuk. Éppen ellenkezőleg, többnyire a 60 év felettiek már nem terveznek nyaralni.

A Go4insight ügynökség 2024 májusában végezte reprezentatív felmérését 1000, 15 és 79 év közötti válaszadóból álló mintán. A felmérés személyes és online megkeresések kombinációjával készült.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »