Felmérés: A szlovákiai polgárok nem ismerik parlamenti képviselőiket

Felmérés: A szlovákiai polgárok nem ismerik parlamenti képviselőiket

A szlovákiai polgárok nem ismerik parlamenti képviselőiket – derült ki az AKO ügynökségnek a JOJ televízió számára készített legfrissebb felméréséből. A válaszadók mintegy egynegyede nem emlékezett egyetlen névre sem, a többi válaszadó legfeljebb fele pedig hibázott. A képviselők helyett a miniszterelnököt, a kormánytagokat vagy az elnököket nevezték meg.

A fiatalok válaszoltak a legrosszabbul

Olyan politikai matadorok neve is felbukkantak, akik évek óta nem politizálnak, de a közvélemény egy része még mindig aktív politikusokként tekint rájuk. A legjobb áttekintéssel az 50 és 65 év közötti, inkább iskolázottabb (főleg egyetemi végzettségűek), Nagyszombat, Pozsony, Eperjes és Besztercebánya megye lakosai, a KDH, a Demokrati, a PS, az SaS, a Slovensko, Kresťanská únia és a Za ľudí koalíciójának, valamint az SNS-nek a választói rendelkeztek. Éppen ellenkezőleg, a 18 és 33 év közötti fiatalok válaszoltak a legrosszabbul.

Negyedük egyáltalán nem tudott válaszolni

Arra a kérdésre: „Melyik jelenlegi parlamenti képviselőt ismeri legalább név szerint? Próbálja meg megnevezni őket” a válaszadók 24,5 százaléka egyáltalán nem tudott válaszolni, és egyetlen nevet sem említett.

Hírdetés

A válaszadók leggyakrabban a következő neveket említették: Robert Fico (37,8 százalék), Michal Šimečka (27,8 százalék), Andrej Danko (22,2 százalék), Igor Matovič (15,5 százalék), Robert Kaliňák (12,1 százalék), Matúš Šutaj Eštok (11,3 százalék), Peter Pellegrini (10,5 százalék), Martina Šimkovičová (7,1 százalék), Richard Sulík (6,5 százalék), Ľuboš Blaha (6,4 százalék), Tomáš Taraba (5,4 százalék), Peter Žiga (5,3 százalék) és Branislav Gröhling (5,1 százalék).

Ki volt a lista élén

A tíz leggyakrabban emlegetett név közül viszont jelenleg csak öt képviselő – Michal Šimečka, Andrej Danko, Igor Matovič, Peter Žiga és Branislav Gröhling.

A lista élén Robert Fico miniszterelnök áll, a top 10-ben pedig további kormánytagok, EP-képviselők és a jelenlegi államfő végzett. A nevet tartalmazó válaszok 51,3 százaléka volt helytelen, 48,7 százaléka pedig helyes. A válaszadók olyan neveket soroltak a jelenlegi politikusok közé, mint Jozef Banáš, Bugár Béla, Ivan Gašparovič, Ján Slota vagy Ivan Lexa.

Az AKO ügynökség szeptember 10. és 16. között végzett telefonos felmérést 1000 fős 18 év feletti mintán.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »