Felmérés: A gyenge többség szerint a NATO hozzájárul Szlovákia biztonságához

Felmérés: A gyenge többség szerint a NATO hozzájárul Szlovákia biztonságához

A szlovákiai emberek gyenge többsége (47 százalék) egyetért azzal, hogy a NATO hozzájárul Szlovákia biztonságához. A megkérdezettek 30 százaléka ellenben úgy véli, hogy a NATO nem jelent biztonságot, a maradék 23 százaléknak pedig nincs egyértelmű véleménye ebben a kérdésben – derül ki a „Hogy vagy, Szlovákia?” felméréssorozatból.

A NATO-tagságot leginkább a férfiak, a felsőfokú végzettségűek, és a pozsonyi, a eperjesi és a nagyszombati megyék lakói értékelték. A válaszadók 2022 februárjában, közvetlenül az Ukrajnát ért orosz támadás után támogatták leginkább a NATO-tagságot mint a biztonság zálogát, majd  hasonlóan magas értékeket mértek ugyanazon év márciusában.

Hírdetés

2023 augusztus-szeptemberében a válaszadók többsége továbbra is egyetértett Szlovákia NATO-tagságával. A válaszadók 55 százaléka vagy mindigis helyeselte a tagságot, vagy az orosz csapatok Ukrajna elleni támadása után kezdett pozitívan tekinteni a NATO-tagságra.

A felmérést március 11. és 15. között végezték 1000 fős minta alapján. A felméréssorozatot az MNFORCE kutatócég végezte.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »