Felfüggesztették Molnár Gyula MSZP-tagságát

A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége a mai napon egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről, valamint szintén egyhangú határozattal döntött arról, hogy a Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében induló Szakács László előválasztási jelölését visszavonja.

Közleményben tudatja az MSZP országos elnöksége, hogy a mai napon egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről, valamint szintén egyhangú határozattal döntött arról, hogy a Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében induló Szakács László előválasztási jelölését visszavonja.

Az elnökség, mint írják, tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni „új szociáldemokrata politikájukat”, és nem támogatják új szövetségi politikájukat, amely a szociáldemokrata–újbaloldali–zöldpártok összefogására épül –, és ezért más politikai közösségben képzelik el a jövőjüket. De egyértelművé teszik – húzza alá a közlemény –, hogy az ilyen döntés „a politikai közösségünk és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti”.

A közlemény szerint a párt elnöksége újra hitet tett a 2022-es kormány- és korszakváltás szükségessége mellett. Azt akarják, hogy a demokrata választási szövetség tagjaival együtt szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot hozzanak létre.

Hírdetés

Molnár (balra) itt még vígan nevet össze Hiller Istvánnal. Ma már nem tagja az MSZP-nek Fotó: Mirkó István

Mint ismert, a napokban jelentették be, hogy Molnár Gyula, aki 2002 és 2010 között Újbuda polgármestere, majd 2016 és 2018 között az MSZP elnöke volt, Budapest 18-as választókerületében (Budafok-Tétényben és Újbuda egy részén) indul a Demokratikus Koalíció jelöltjeként az előválasztáson.

Ha a politikus az előválasztáson és 2022-ben is nyer, akkor Gyurcsányék frakciójába tervez beülni, közölte Molnár az erről tartott sajtótájékoztatón.

Molnár régi motoros a politikában, az 1990-es magyarországi önkormányzati választásokat követően a XI. kerület alpolgármesterévé választották, 1992-ben pedig a Fővárosi Közgyűlés tagja lett.

1994-től 2010-ig folyamatosan országgyűlési képviselő volt a budapesti 16. választókerületben szerzett mandátummal. 2002-ben a XI. kerület polgármesterévé választották, majd 2006-ban újraválasztották a tisztségre. Ebben az időszakban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöki tisztségét is viselte.

A 2010-es választásokon sem egyéniben, sem a párt budapesti és országos listájáról nem szerzett mandátumot, így 16 év után kiesett a parlamentből. 2016. június 25-én Szanyi Tibor, Harangozó Tamás és Tóbiás József addigi pártelnök ellenében megválasztották az MSZP elnökének. A 2018-as országgyűlési választáson a budapesti 18. választókerületben egyéni képviselői mandátumot szerzett. Pártja országosan elért gyenge eredménye miatt azonban lemondott pártelnöki tisztségéről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »