Felföldi alkotókat tüntettek ki: Európa-érmes újságíró is díjazott

Felföldi alkotókat tüntettek ki: Európa-érmes újságíró is díjazott

Pesti Vigadóban adták át a Magyar Művészeti Akadémia 2022. évi tagozati díjait. Az MMA 2022. évi felvidéki díjazottai: Kövesdi Károly, Varga Imre, B. Kovács István.

mma

Kép: MA7

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét támogassa. Az MMA az elismerés jeleként díjazza a kimelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt – hangsúlyozta az átadóünnepséget megelőzően Vashegyi György, az MMA Köztestületének elnöke.

Beszédében hangsúlyozta, a művészek a szomszédunkban dúló háború ellenére sem maradhatnak némák, vagyis a fegyverek közt sem hallgatnak a múzsák.

Tagozatonként egy anyaországi és egy külhoni művészt díjaznak

Hírdetés

Az idei évben is tagozatonként két-két díjazott vehette át az MMA elismerését, közöttük három ma is a Felvidéken alkotó, vagy felvidéki származású művész.

Az MMA Építőművészeti-díját Vadász György és Szarvas Péter építészek vehették át. A Film- és Fotóművészeti-díjban Domokos János filmrendező és Zalka Imre fotóművész részesült, az Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díjat Bánk András belsőépítész és Dormán László fotóművész kapta. Az MMA képzőművészeti Tagozatának díjazottai Sulyok Gabriella grafikusművész, valamint Antik Sándor keramikus, szobrászművész. A Művészetelméleti-díjat Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész kapta. A Népművészeti-díjat Nyitrai Marianna népdalénekes, tanár érdemelte ki. Az MMA Színházművészeti-díját Tatár Eszter színházi rendező és László Sándor színművész kapták. A Zeneművészeti-díjat Falvai Sándor zongoraművész és Buzás Pál zongoraművész, népzenegyűjtő vehette át.

A MA7 főmunkatársát is díjazták

Az Illyés Gyula-díjat, az MMA Irodalmi-díját a szintén felvidéki származású Varga Imre költő, műfordító mellett a MA7 főmunkatársa, Kövesdi Károly Magyar Örökség-díjas költő, író, Európa-érmes újságíró vehette át. A harmadik felvidéki díjazott, B. Kovács István régész-muzeológus, néprajzkutató az Erdélyi Zsuzsanna-díjat, az MMA Népművészeti-díját érdemelte ki.

Budapest odafigyel a külhoni magyarokra

Budapest odafigyel a külhoni magyarokra, az elismerés ezt bizonyítja – nyilatkozta a díj átvétele után Kövesdi Károly.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »