Felavatták a pitvarosi templom felújított orgonáját

Felavatták a pitvarosi templom felújított orgonáját

Két ütemben újították fel a Csongrád-Csanád megyei Pitvaros Nagyboldogasszony-plébániatemplomának 150 éves orgonáját, amelyet október 30-án avattak fel az ünnepi szentmise utáni orgonakoncerttel.

Már régen nem hallhatták a helyiek a templom orgonájának hangját. A mintegy 150 éves hangszer ugyan még működőképes volt, de már hamisan szólt. A templom felújítása nemrég fejeződött be és az orgona megújulásával vált teljessé – mondta el Kasuba Róbert plébános.

A felújított orgona avatásakor a szentmisét Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa celebrálta.

Ez az orgona nagyon fontos a közösségnek, hiszen azokra emlékeztet, akik Isten házát felépítették, hívekkel megtöltötték, és azokra is, akik máig gondoskodnak arról, hogy Pitvaroson Istent dicsérő közösség legyen – fogalmazott Kondé Lajos. – Fontos az elektromos orgona, ugyanakkor a régi orgona a múltat, a régi emberi kapcsolatokat szimbolizálja, amelyek ehhez a közösséghez tartoznak. Még ma is vannak, akik emlékeznek arra az időszakra, amikor manuális volt a fújtatás. A ministránsok kettesével voltak beosztva fújtatni; mindenki a maga módján szolgálta a liturgiát, a közösséget.

*

Hírdetés

A közel 150 éves orgonát a nógrádmegyeri templomnak építette a neves osztrák-magyar orgonaépítő, Mooser Lajos. A hangszert 1955-ben eladásra kínálták fel, és a pitvarosi egyházközség megvásárolta. Az orgona darabokban, vasúton érkezett a faluba. A fújtatóját akkor elektromos motorral szerelték fel. Az orgonát 1958-ban a Fővárosi Művészi Kézműipari Vállalat orgonaüzeme átépítette, majd az 1990-es években egy kisebb átalakításon esett át.

A szélládáját 2019-ben 700 ezer forint pályázati forrásból újíttatták fel, a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től kapott 2 millió forintos adomány révén pedig az orgona teljes egészében megújulhatott. A munkálatokat Sipos István orgonaépítő mester végezte el.

A másfél évszázados hangszert az ünnepi szentmisén Nagy István gútai orgonaművész szólaltatta meg, majd az azt követő koncerten Bachtól Sosztakovicsig több zeneszerző művét adta elő a templom két orgonáján, a mechanikus, illetve az elektromos hangszeren.

Forrás: Délmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kovács Erika

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »