Felavatták a közösségi ház kazettás mennyezetét

Felavatták a közösségi ház kazettás mennyezetét

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten köszönte meg Ráduly-Baka Zsuzsanna református lelkész az általa pásztorolt gyülekezetnek és az erősdi közösségnek az összefogást, az adományokat, amelyek lehetővé tették, hogy az új közösségi ház nagytermének mennyezetét festett kazettákkal díszítsék. A sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola helyi és erdővidéki tanítványai Pál Tünde oktató irányításával készítették el a hatvannégy festett kazettát, amelyek a megrendelő szándéka szerint a mindenkori isteni gondviselést hirdetik, ugyanakkor felhívják a figyelmet népi díszítőművészetünk értékeire.

Az ünnepi istentiszteleten Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese igehirdetésében a 62. zsoltár alapján beszélt az Istenbe vetett hitről és bizalomról, majd megáldotta az új mennyezetet. Gáj Nándor, a Művészeti Népiskola igazgatója méltatta az általa vezetett intézmény és az erősdi református egyházközség közötti együttműködést, Ráduly-Baka Zsuzsanna helyi református lelkész a köszönet mellett az isteni gondviselésről beszélt.

A sok szeretetmunka, helyi mesterek szaktudása révén és támogatók tetemes anyagi hozzájárulásával felépült közösségi ház nagytermének mennyezetét díszítő kazetták az erősdi közösség bizonyságtétele – fejtette ki lapunknak Ráduly-Baka Zsuzsanna. Egy olyan közösségé, amely a vidék magyarságának és a reformátusságnak a végvárát jelentő településen él és akar boldogulni, és valóságosan is megtapasztalja, mit jelent, ha az ember egyedül az Úristen gondviselő jóságában bízhat – mondotta.

Hírdetés

A közösségi ház berendezése ugyan még nem fejeződött be, tulajdonképpen a kazettás mennyezetnek nem kellett volna elsőbbséget élveznie, de lám, az Úr csodásan működik, és ami ennek a kis közösségnek az összefogásával és a helyi emberek adományaiból megvalósult, hitünket erősíti – hangsúlyozta a lelkész. Kazettajegyekből, kisebb adományokból gyűlt össze a szükséges ötvenezer lej a mennyezetre, Ráduly-Baka Zsuzsanna ellenben úgy véli, ennél jóval nagyobb az értéke a kazettáknak, éppúgy, mint a közösségi ház esetében, ahol az építkezésre fordított, támogatásokból összegyűlt 382 ezer lej fölött oda kell számítani a helyi emberek sok-sok szeretetmunkáját.

A Fekete Márta sepsiszentgyörgyi építész által tervezett erősdi közösségi ház nagytermébe maga a tervező javasolt festett kazettás mennyezetet, ennek kivitelezésére az erősdi református egyházközség kérte fel a Művészeti Népiskolát. A mennyezet és a kazetták tervét Pál Tünde készítette el, a faszerkezet Baconi Sándor asztalos munkája.

A megvalósításon az iskola megyeközponti és erdővidéki bútor- és kazettafestő osztályának tanítványaival, valamint az erdővidéki csoportokban népi díszítőművészetet tanító oktatókkal közösen június óta dolgoztak. A festőcsoport tagjai megkapták a négy-négy kazettát és a készen bekevert festékeket, a kész rajzot és kezdhették a munkát – avatott be a munkafolyamatba Pál Tünde. Enyveztek, alapoztak, felvitték a rajzot a kazettára a minta szerint és megfestették a szirmok alapszíneit – mondotta. A részleteket, a kontűrözést Pál Tünde végezte Kiss Zita és Pásztor Csilla segítségével.

A hatvannégy kazetta nem csak a gondviselést hirdeti, hanem Erősd határvidékjellegét is, a székelyföldi minták mellett fellelhető neves szász bútorfestő műhelyek stílusa is, a helyiek ellenben leginkább arra büszkék, hogy a közösségi ház, valamint annak kazettás mennyezete megvalósításához sokuk személyesen is hozzájárult, ezért valóban magukénak érezhetik.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »