Fejlesztik a víz- és csatornahálózatokat (Barót)

Fejlesztik a víz-  és csatornahálózatokat (Barót)

A költségvetés vitájakor a baróti és a közigazgatásilag hozzá tartozó falvak „vizes” beruházásairól is szót ejtettek. Benedek-Huszár János polgármester többek között arról beszélt, még nyáron beüzemelhetik a baróti szennyvíztisztító állomást.

A bibarcfalvi és bodosi szennyvízhálózat kiépítéséről szólva a városvezető elmondta: jelen pillanatban még a műemléki engedély megszerzése előtt állnak, ha az megvan, kiadják az építési engedélyt, a dokumentációt Bukarestbe küldik a minisztériumhoz, majd a szerződés aláírása és a közbeszerzési eljárás elindítása következik.

Még tavaly elkészült Köpec és Miklósvár szennyvízhálózatának megvalósíthatósági tanulmánya, de azt nem véglegesítették, és a mintegy 150 ezer lejes árat sem számlázták ki. Azért – mondotta a polgármester –, mert akkor még nem volt egyértelmű, melyik intézménynél fognak pályázni, azaz mely kiírásnak kell megfeleltetni a projektet. Ősszel még arról volt szó, hogy november-december környékén a Környezetvédelmi Minisztériumnak lesz idevágó pályázata, de az elmaradt. Idén közelebbről mindenképp lesz olyan kiírás, ami Barótnak megfelel.

Hírdetés

A baróti víz- és szennyvízhálózat nyolc kilométeres vezetékcseréjére vonatkozó projekt dokumentációja október óta a minisztériumnál van, a városháza pedig várja, hogy mihamarabb behívják a megállapodás aláírására. A közbeszerzési versenytárgyalás lefolytatása után veheti kezdetét a kivitelezés.

A felsőrákosi szennyvízhálózat kiépítésének összköltsége hétmillió lej, amiből idén közel egymillió lejes munka valósulhat meg: a szennyvíztisztítótól a Technika-telep felé egy kilométeres szakaszon.

Az év elején sikerült megállapodni a baróti szennyvíztisztító állomás kivitelezőjével, hogy még tavasszal befejezzék a munkát, nyáron pedig elindulhasson a beüzemelés. Az ehhez szükséges 1,1 millió lej a finanszírozási szerződés értelmében az országos helyreállítási pogram (PNRR) révén érkezik.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »