Fehérorosz válság: Varsó elutasította egy fehérorosz ellenzéki fórum alapítójának kiadatását Minszknek

Fehérorosz válság: Varsó elutasította egy fehérorosz ellenzéki fórum alapítójának kiadatását Minszknek

Elutasította szerdán a varsói kerületi bíróság a NEXTA nevű fehérorosz Telegram-csatorna alapítója, Szcjapan Pucila kiadatására vonatkozó minszki kérelmet, mégpedig azzal az indokkal, hogy senkit sem lehet „nem létező igazságügynek” kiadni.

Fehéroroszország 2020 novemberében nyújtotta be a kiadatási kérelmet. Pucilát

a minszki hatóságok több bűnüggyel, köztük államellenes összeesküvés és tömeges zavargások szervezésével vádolták meg.

A varsói bíróság szerdán úgy döntött, hogy

a fehérorosz beadvány egyértelműen elutasítandó.

Az ítéletet azzal indokolták, hogy nem lehet egy személyt kiadni olyan igazságügyi rendszer szerveinek, amely nem is létezik, ráadásul olyan államnak, amely ténylegesen nem állam.

Hírdetés

Aláhúzták:

az Európai Unió tagállamai szempontjából Fehéroroszországnak jelenleg nincs törvényes kormányzata.

Minszk csak azért kéri egy teljesen ártatlan állampolgár kiadatását, mert az illető a pszichopata diktátortól eltérő nézeteket vall

– fogalmaztak az indoklásban.

A Pucila által alapított NEXTA csatornát a fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőséges médiumnak nyilvánította.

A lengyelországi menedékjoggal rendelkező Pucila mellett a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) a csatorna korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset is a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte.

Prataszevics tavaly májusban kapott nemzetközi figyelmet, amikor a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gép fedélzetén utazó Prataszevicset ezután letartóztatták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »