Fehér Ház: Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Fehér Ház: Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Az amerikai hadsereg megölte az Iszlám Állam (ISIS) terrorista milícia vezetőjét, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit szerda éjszaka egy északnyugat-szíriai összehangolt hadművelet során – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban csütörtökön.

Az amerikai különleges erők „sikeres terrorelhárítási akciót hajtottak végre” szerda éjkszaka Szíria északnyugati részén.

Az akció során megölték Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit, az Iszlám állam terrorszervezet vezérét – jelentette be Joe Biden amerikai elnök Washingtonban, helyi idő szerint csütörtök reggel.

„Fegyveres erőink rátermettségének és bátorságának köszönhetően eltávolítottuk a harctérről az Iszlám Állam vezetőjét. A műveletből minden amerikai (sértetlenül) visszatért” – tudatta közleményében az amerikai elnök.

Ez volt a legnagyobb amerikai hadművelet Szíriában 2019 óta, amikor Abu Bakr al-Bagdadival, a terrorista milícia korábbi vezetőjével végeztek – számolt be a CNN hírtelevízió online kiadása.

Joe Biden közleményében adott számot az akcióról.

Hírdetés

„Fegyveres erőink rátermettségének és bátorságának köszönhetően eltávolítottuk a harctérről az Iszlám Állam vezetőjét. A műveletből minden amerikai visszatért” – tudatta.

Biden elmondta: a terrorista az előrenyomuló amerikai katonák láttán családjával együtt felrobbantotta magát „gyáván, végső kétségbeesésében”, hogy ne vonhassák felelősségre. Hozzátette, hogy az amerikai különleges alakulatok minden lehetséges óvintézkedést megtettek a civil áldozatok minimalizálása érdekében és ezért nem rendeltek el légi csapást a terrorista rejtekéül szolgáló lakóépület ellen.

United State Syria Military Raid

Biden közölte azt is, hogy Kurejsi volt a felelős az északkelet-szíriai Haszekében lévő egyik börtön ostromáért, ahol iszlamistákat tartottak fogva. A dzsihadisták és a kurd biztonsági erők közötti, több napig tartó összecsapásokban 330-nál is többen vesztették életüket.

A rajtaütés során és azt követően lezajlott összecsapásokban legalább 13 ember életét vesztette – köztük hat gyermek és négy nő – a szíriai polgári védelmi csoport, a Fehér Sisakosok jelentése szerint. A Pentagon szerint amerikai áldozatok nem voltak. A katonai művelet során Idlíb régiótól északra, Atme város környékén található célpontokat is bombáztak – írja honlapján CNN.

Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »