Farsang farka

Farsang farka

Nem zavartatta magát túlságosan a Felvidék a farsang alatt holmi szomszédban dúló háborúval vagy az országot sújtó, mindenre kiterjedő inflációval. Szeret és tud mulatni a magyar!

A kétéves járvány alatt kiböjtölt bálokat, mulatságokat bepótoltuk rendesen ebben a szezonban, a legtöbbről a közösségi hálókon fényképekkel be is számoltak a szervezők és a résztvevők. Így van ez rendjén! Bálozók, táncolók és ölelkezők hada lepte el az internetet, a tombolanyertesek sem féltek túlságosan attól, hogy felhívják magukra az adóhatóság figyelmét egy-egy megnyert, de bevallatlan, a fotón nyilvánosan terjesztett értékes, házilag készült festménnyel, vagy egy üveg habzó borral, esetleg egy zacskó kutyaeledellel. „Sziv és pohár tele búval, borral, / Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal. (Vörösmarty Mihály: A vén cigány)

Még véletlenül se keressen senki párhuzamot, de ez a báli szezon eszembe juttatta a Titanic egyik legendás sztoriját, ami vagy igaz, vagy nem.

A hajó javában süllyedt, mindenki tudta, hogy vége, de a zenekar az utolsó pillanatig tette a dolgát, és játszott. A sok legenda közül az egyik, hogy a zenekarvezető utolsónak a Songe d’Automne című dalt húzatta a zenekarral, és a legvégén, amikor már a hajóbárt is félig ellepte a víz, nyugodtan kijelentette: „Uraim, megtiszteltetés volt önökkel játszani!”

Vagy ahogy Sándor György humorista mondotta volt: már süllyed a hajó, de még festik a korlátot. Mintha mi sem történne körülöttünk a nagyvilágban!

Hírdetés

Mintha nem dúlna a szomszédban egy soha véget nem érőnek tűnő háború, mintha nem dúlna vész és vér a csatákon, mintha nem akarná egyik nagyhatalom a másikat a földbe döngölni csak azért, hogy egyedüliként maradjon a világ élén, és ennek érdekében – másokat is felhasználva – minden tőle telhetőt megtenni.

Vajon járhat-e a köztársasági elnökasszonyunk bálokba? Akármilyenbe biztos nem megy el, mert akkor végig kellene báloznia egész Szlovákiát, nehogy sértődöttség legyen belőle az elnökválasztás előtti esztendőben! Melyik fővárosi bál a legreprezentatívabb, ahol a megjelenése kötelező a miniszterelnökkel együtt? Beszéd és nyitótánc, cifra ruha és palota? Boris Kollár házelnök az asszonyaival egy egész asztalsort foglalt el, egy-egy tánckörre futotta csak az erejéből, így is végigtáncolta az egész éjszakát velük…

Magyarbál, iskolabál, Csemadok-bál jutott nekünk, felvidéki magyaroknak is! Kijutott a jóból a sok rossz után! A fiatalabbak elmentek a helyi sportbálba és a tűzoltókéba, valamint a szomjat oltóba is… Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal! Majd holnap gondolj, amikor eszedbe jut az éjszakai taxiköltség, a pincérnek adott busás, de meggondolatlan borravaló, szomorúan ránézel a széttáncolt cipődre, a vörösborral locsolt új estélyire és a töltöttkáposztás zakóra. Lesz még egyszer ünnep a világon! Egy év múlva talán el se megyek? Meggondolom! 

Hogy már vége a farsangnak, és közeleg a nagyböjt? Az elkapkodott brüsszeli szankcióknak köszönhetően nagyon hosszúra fog az idei nyúlni, böjtölhetjük a „rongyos életet” egész évben. Még egy utolsó tánc, egy utolsó fánk, egy hagyománytalan torkos csütörtök, aztán a világ lecsendesedik, kikötötték, benne hallgat a sötétség!

Megjelent a Magyar7 2023/8. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »