Farkas Iván: Látványos hozzá nem értés jellemezte a gazdaságpolitikát

Farkas Iván: Látványos hozzá nem értés jellemezte a gazdaságpolitikát

Farkas Iván az egyik legismertebb felvidéki magyar gazdaságpolitikus, aki szeptemberben ugyan nem méretteti meg a választásokon, de határozott véleménye van az elmúlt időszak eseményeiről. Ahogy arról is, milyen lépésekre van szüksége majd annak a kormánynak, amely az előrehozott parlamenti választások után szeretné előremozdítani az ország helyzetét. 

Mit gondol, mennyire sikerült mérsékelnie a szlovák gazdaságban uralkodó feszültséget a szakértői kormánynak, amelynek vezetői gazdasági szakemberek? 

Nem igazán. Viszont látni kell azt is, hogy nem volt rá ideje, hiszen néhány hete kapták meg a szakértői kormány tagjai a kinevezésüket.

Mivel szakértői kormány – erősen korlátozott lehetőségekkel és mozgástérrel – részükről mély változások nem várhatók. Vagyis komoly javulásban ne reménykedjenek a polgárok.

Viszont, az eddigi káosz után stabilizálhatják a gazdaság állapotát az ősszel várható választások eredménye alapján megalakuló új kormány kinevezéséig. 

Tavaly egész évben az energiaválságról beszélt a világ. Az átlagpolgár viszont a mindennapokban leginkább a lassuló, de még mindig érezhető drágulással találkozik. Mennyire oka az inflációnak az energiaválság?

Azzal kezdeném: Szlovákiában az infláció mértéke az EU átlagának duplája. S nem csupán az energiaválság volt az okozója, hanem az eddig hatalmon levő kormány(ok) tehetetlensége, ziláltsága és inkompetenciája. Látványos hozzá nem értése.

Három évnyi tevékenységükkel meghatározták az alapértéket: ettől lejjebb már nem lehet teljesíteni, ez volt a legalja. Figyelembe véve Szlovákia 30 éves történetét. Reménykedjünk abban, hogy az őszi választások után stabil kormány alakul s az az előbbiektől csak jobban teljesíthet.

Miként értékeli a szlovák politika lépéseit az orosz-ukrán háború okozta gazdasági kihívások kezelésére? 

Az elmúlt szűk másfél év alatt jóval nagyobb figyelmet, energiát és anyagi javakat szentelt a keleti irányú külgazdasági kapcsolatok ápolására, fejlesztésére vagy egyenesen ajándékozásra, mint a hazai gazdaság, vállalkozási környezet rendbetételére a járványt követően. A szociális, társadalmi állapot stabilizálására. A hazai társadalmunkban a képzeletbeli olló korábban is egyre inkább szétnyílt, ennek sebessége az elmúlt másfél évben igencsak felgyorsult.

A középosztály hihetetlen gyorsasággal vékonyodik, sorvad. Sokan leszakadtak, elszegényedtek. Ami nagyon egészségtelen folyamat.      

Hírdetés

Évtizedek óta tapasztaljuk, hogy az ország déli részét a szlovák politikai hátrányosan kezelte. Mennyire érezték meg a magyarlakta járások a válságot másként, mint az ország többi része?

Az ország minden szegletében élőket hátrányosan érintette, sújtotta mindaz, amiről eddig beszéltünk. Ám a magyarok által lakott vidékeken, délen és keleten mindez hatványozottan érződik, hiszen a régióinkat, szülőföldünket korábban ért hátrányos megkülönböztetés hatása most érződik igazán. Hiszen a kormány(ok) által korábban elhanyagolt beruházások, fejlesztések, a hiányzó infrastruktúra a krízis idején, kritikus időszakban érezteti még súlyosabban a hatását.

Halmozódnak a kedvezőtlen külső és belső körülmények s ilyenkor borzasztóan nehéz fejleszteni, fejlődni és előbbre lépni. Vagy akár talpon maradni.

Tud még a választásokig valamilyen érdemleges döntést hozni ezen a téren a kormány?

Alapos, lényegi döntést aligha, hiszen a lehetőségei és eszközei igencsak korlátozottak. Mivel kritikus pénzügyi helyzetbe sodorták az országot az eddigi kormányok, talán érthető, miért pénzügyi, banki, gazdasági szakértőkre bízták a kormányzást a parlamenti választásokat követő kormány kinevezéséig. Hogy velük elkerüljék a csődközeli állapotot.

Magam is kíváncsian várom, milyen teljesítményre lesznek képesek, mennyire tudnak majd megbirkózni – korlátozott jogköreik közepette – az előttük álló hihetetlenül erőteljes feladatokkal és eleget tesznek-e a magas elvárásoknak. 

Mit gondol, mi lesz az előrehozott választások győztesének legfontosabb feladata a gazdaságpolitikában?

Mondom sorban, logikai és fontossági sorrendben: az államháztartás konszolidálása, a gazdaság talpraállításának előmozdítása (itt többet nem tehet) azzal, hogy a szélrózsa minden irányába fejleszteni és ápolni fogja a külgazdasági kapcsolatokat, nem csak egy vagy másfél irányban. Ezen belül elsősorban az energiahordozók beszerzésére gondolok. Következik a vállalkozók, iparosok és gazdák bizalmának visszaszerzése, mivel ezek foglalkoztatják a lakosság kétharmadát. Ezzel párhuzamosan a nagyipari vállalatok érdekeinek figyelembe vétele és bizalmuk visszaszerzése a hazai gazdaság iránt. Majd jöhet az egészségügyi és a szociális politika rendbetétele, a korábbi kaotikus irányvonalak és a szétziláltság után. Mindez nem lehet sikeres az oktatási politika rendbetétele, vagyis a jövőnk zálogának biztosítása nélkül. Majd sorban a többi felépítményi ágazat, amelyek az elején felsoroltak által megtermelt javak szétosztásából gazdálkodnak.

Ha lesz miből, a fejlődés pályájára állható számos ágazat, ezzel az egész ország. Ellenben ha nem, akkor jön a további pangás, a tévúton való további tévelygés.

Hogyan látja, van esély arra, hogy néhány éven belül ismét kiegyensúlyozott gazdasági helyzet mellett működhessen az ország?

Az előbbi felsorolás figyelembe vételével: az őszi parlamenti választás adja majd meg erre a kérdésre a választ. Közben három kulcskérdés is felmerül: a választások eredménye alapján olyan kormány jön-e létre, amely képes lesz a legfontosabb döntések meghozatalára, az ország és lakossága érdekében, avagy nem. A másik tényező a majdani kormánykoalíció és maga a kormány stabilitása. Mert enélkül semmire sem képes a legéletképesebb és szakmailag legképzettebb kormány sem. És itt vannak kételyeim: a mai kettészakadt szlovákiai társadalom mennyire lesz képes olyan választási eredményt produkálni, amely meghozza végre az életképes és politikailag stabil kormányzást? Ennyit globális síkon, most pedig a helyi, lokális síkra érve a harmadik, számunkra, az ország déli és keleti régióiban, a szülőföldünkön élők számára a legfontosabb kérdés maga a választás. Elsősorban annak az eldöntése, részt vesznek-e a választáson? Majd kire szavazzanak?

Közben csendben, elmerengve tegyék fel magukban a kulcskérdést: valaha, az elmúlt 30 év alatt volt olyan komolyabb horderejű gazdasági, stratégiai vagy regionális fejlesztési döntés, amit a szlovák pártok javaslatára hozott meg az aktuális kormány régióink, szülőföldünk javára? Nem volt ilyen. Minden stratégiai vagy lényegesebb döntést a magyar párt javaslatára hozott meg a pozsonyi kormányzat.

Emiatt az előző két kérdésre tehát a válaszom: vegyenek részt a választáson és válasszák a magyar pártot. Más nem fog érdekünkben tenni, mint ahogyan eddig sem tett. Ennek legékesebb bizonyítéka az elmúlt három év.      


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »