Ezrek t�ntettek Haiti nagyobb v�rosaiban

Emberek ezrei tüntettek hétfőn Haiti nagyvárosaiban a burjánzó bűnözés és a szárnyaló megélhetési költségek ellen.

A megmozdulások résztvevői a főváros, Port-au-Prince egyes kerületeiben égő barikádokat emeltek. Sokan az üzemanyaghiány miatt is elégedetlenkedtek.

Tüntetések voltak Cap-Haitien, Petit-Goave és Jacmel városokban is. Sokan piros pólókat viseltek függetlenség (endepandans) felirattal.

Jean Baden Dubois, a haiti nemzeti bank elnöke a nap folyamán ismertette, hogy a karibi szigetország gazdasága feltehetően 0,4 százalékkal fog zsugorodni az idén a tíz éve nem látott infláció és a helyi fizetőeszköz elértéktelenedése mellett.

Hírdetés

"Ha a 2022 júniusi adatokat vesszük, az infláció elérte a 29 százalékot" – közölte Dubois sajtótájékoztatóján.

A tüntetések egybeestek az 1791-es rabszolgafelkelés évfordulójával. Haiti 1804-ben nyerte el függetlenségét Franciaországtól.

Haitin valóságos bandaháborúk dúlnak, számos térség pedig már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte és ezrek voltak kénytelen elmenekülni otthonaikból. Az utóbbi hetekben ismét üzemanyaghiány lépett fel. Az ügyre rálátással bíró források szerint az ország üzemanyag-tartalékai elapadtak, mivel az importőrök nem kapták meg az üzemanyagárak alacsonyan tartásához szükséges állami támogatásokat, illetve csak nehezen tudnak dollárhoz jutni a központi banktól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »