Ez aztán jogállam! – Betiltottak egy AfD-hez kötődő lapot Németországban

Ez aztán jogállam! – Betiltottak egy AfD-hez kötődő lapot Németországban

Nancy Fraser (SPD) német belügyminiszter betiltotta a jobboldali-nemzeti Compact című lapot, amit korábban a Szövetség Alkotmányvédelmi hivatal (részben jogosan, de inkább a kormány politikai nyomására) szélsőségesnek nyilvánított, amely veszélyt jelent a német társadalomra.

A lap betiltását kedden viszont nem az Alkotmányvédelmi Hivatal, hanem maga Fraeser kommentálta, azzal, hogy „a jobboldali szélsőségek fő szócsövéről volt szó”.

„Ez az újság kimondhatatlan módon terjesztette a zsidógyűlölöetet, a migrációs hátterű emberek iránti gyűlöletet, és parlamentáris demokráciánk elleni is hangulatot keltett. A minisztérium szerint a havilap antiszemita, rasszista, kisebbségellenes, revizionista módon viszonyul a történelemhez és összeesküvéselméleteket közöl”

fogalmazott Fraeser, aki a Conspect Film működését is betiltotta, amely filmgyártással és forgalmazással is foglalkozott.

A beiltás napján a hatóságok házkutatást tartottak mindkét cég vezetőinek otthonaiban, Brandenburgban, Hesszenben, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban.

Az AfD szerint sérült a sajtószabadság

Az Alternatíve für Deutschland (AfD) radikális jobboldali párt kedden élesen kritizálta a minisztérium és a hatóságok döntését, ami szerinte súlyos károkat okozott a német sajtószabadságnak. Fraesert magát pedig hatalommal való visszaéléssel vádolták meg, és nem teljesen alaptalanul.

Hírdetés

Az ügyre még Moszkva is reagált. Marija Zacharova orosz külügyi szóvivő azt nyilatkozta:

„Németországban a jelenlegi cenzúra már összehasonlítható a náci Németország propagandaminisztere, Joseph Göbbels idején tapasztaltakkal”

mondta. A kommentárja nem volt véletlen, a Comact hacilapot nem sokkal azután tiltották be, hogy interjút közölt Zacharovával.

A kormánynak politikai érdeke fűződik a cenzúrához

A német kormány minden eszközzel harcol az AfD visszaszorítása ellen. Ennek elsődleges oka, hogy a baloldali-progresszív-libertariánus kormánykoalíció pártjainak támogatottsága rendkívül alacsony, az AfD mindegyiküket megelőzi. Ezt a kormány nem a választók visszacsábításával kezeli, hanem minden eszközzel igyekszik betiltani az AfD-t.

A fő dilemmájuk az, hogy ha az AfD elég erős lesz, és esetleg jobbról kissé középre igazodik, akkor kellőképp vonzó ajánlatot tehet az ellenzéki CDU/CSU-nak a kormányzásra, a mainstream baloldali és progresszív pártok pedig hoppon maradnak. Bár egy ilyen forgatókönyvnek kicsi az esélye, az mégis napról napra nő: az AfD egyre kevésbé megkerülhető tartományi szinten, Kelet-Németországban vezeti a felméréseket, az EP-választáson második helyen szerepelt.

A német kormány részéről a kettős mérce is jól látható. Hasonló lépéseket a baloldali szélsőségekkel szemben például nem alkalmaznak, elnézik az Antifa erőszakos fellépéseit. Sőt, mikor az EP-választás előtt egy szélsőjobboldali politikus ellen követett el egy iszlamista késes támadást (és egy rendőr is meghalt az incidensben), még ezért is a szélsőjobboldalt tették felelőssé…

AS teljes képhez hozzátartozik, hogy Európa-szerte, így Németországban is a baloldali pártoknak, így az SPD szavazóbázisának is jelentős része migrációs hátterű emberekből áll.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »