Évi negyvenezer új lakás a cél, nemsokára meg is lehet

Évi negyvenezer új lakás a cél, nemsokára meg is lehet

Pedig egyelőre messze vagyunk ettől és a járvány sem tett jót a szektornak.

„Azt reméljük, hogy az újlakás-építésekben a húszezres számot el tudjuk érni, amivel elégedetlenek leszünk, mert oda szeretnénk visszatérni, ahol egyszer már voltunk, hogy évente negyvenezer lakás előállítására legyen képes az építőiparunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtt a gazdasági évnyitón. Jelenleg Magyarországon nagyjából évi húszezer lakást adnak át. A 2015-ben átadott 7600 lakás után 2019-ben már több mint 21 ezer készült el – írja a Magyar Nemzet.

Az évi 35-40 ezres lakásszámot 2025-re lehet elérni – mondta a Magyar Nemzetnek Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint növekvő beruházási ciklus elején járunk, amikor előre lehet látni három-négy évre, mert lesz munka, megrendelés. Ilyen helyzetben a cégek beruházásokat, fejlesztéseket terveznek, hiszen látják, hogy megéri. A fejlesztésekhez, beruházásokhoz az Építő programon keresztül idén is tízmilliárd forintot kapnak az építőipari vállalkozások. A lakásépítéseknél még tovább, hat évre lehet most tervezni.

Az ötszázalékos forgalmi adó a 2022. december 31-ig engedélyt kapó lakásokra vonatkozik – magyarázta Koji László –, de az engedéllyel rendelkező lakások felépítése, illetve értékesítése 2026 végéig lehetséges a kedvezményes adókulccsal.

A negyvenezres szám azért kulcs, mert Magyarországon nagyjából százszor ennyi otthon van, és szakemberek úgy tartják, hogy átlagosan százévente kell egy lakás helyet újat építeni, hogy az állomány megőrizze átlagminőségét.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »