Évadnyitó a Cseperedő program Ringató foglalkozásain

Évadnyitó a Cseperedő program Ringató foglalkozásain

A Magyar Örökség díjas Ringató népszerűségét már évek óta ismerik a déli régió néhány településén, ahol Danczi Mónika közreműködésével valósul meg a kisgyermekes családok népszerű heti találkozója.

A tiszta forrásból merített Ringató foglalkozásokkal a nullától hároméves korú kisgyermekeket nevelő családokat szólítják meg. A módszer alapítója a Forrai Katalin-díjas zenepedagógus, Gállné Gróh Ilona, aki harminc évvel ezelőtt hozta létre a programot, melyet zenei anyanyelvként tartanak számon, nemcsak Kárpát-medence-szerte, de a világ más tájain élő magyar közösségekben is.

Danczi Mónika, Gállné Gróh Ilona tanítványaként mestere megfogalmazásával egyetemben így vall a zenei anyanyelvről: „A zenei anyanyelv – szerencsés esetben – az anyanyelvvel együtt kezd a sajátunkká válni, és aztán egyre bővül, ahogy a szókincs is egyre gyarapodik.”

A foglalkozás másik fontos értéke a közösség megteremtése a hétköznapi életben, mely a legtermészetesebb módon történik: az édesanya ölében, vagy onnan kilépve, de ismét visszatérve, támaszt és biztonságot találva ad bátorságot és önbizalmat a babának.

A minőségi idő alatt a felnőttek és gyermekek önfeledten játszanak, dúdolnak, ölelnek, egyben barátokra és közösségre lelnek.

Hírdetés

Hogy mi történik a Ringatón és mit kell tudni a foglalkozásról, erről Danczi Mónika így vall: „A foglalkozásra semmit nem kell hozni, nem kell készülni, jönni kell a babának és a mamának, esetleg a várandós anyukáknak, mert ők is élményt szereznek a gyermeküknek, hisz amikor a magzat hallja az édesanyja hangját, már elkezdődik a „ringatás”.

A Ringató foglalkoztatáson szőnyegen ülünk, néha felülünk a székre, és egyszerre mondókázunk, énekelünk: tenyérsimogatókat, csiklandozókat, lovagoltatókat, huncutkodókat, arcsimogatókat és más énekeket. Ehhez semmilyen eszközt nem kell hozni.

A Cseperedőt a Szót Értünk Polgári Társulás működteti, mely egy Felvidéken működő Baba-Mama hálózat, s ebbe kapcsolódik be a Ringató, mely a Bethlen Gábor Alap támogatásával a résztvevőknek ingyenes és a helyszíneken szintén támogatással valósul meg – mondta el Mónika.

A Cseperedő program jóvoltából a heti Ringatók mellett alkalmanként babaszínházak és szülők iskolája előadások is megvalósulnak.

Danczi Mónika Ringató foglalkoztatóira a következő helyszíneken kerül sor heti rendszerességgel:
Hétfő: Kürt – Plébánia 10:00
Udvard – Zöld Ág Óvoda 15:45
Kedd: Szőgyéni Könyvtár és Galéria 9:45
Szerda: Tardoskedd – Faluház 10:00, Érsekújvár – Czuczor Gergely Alapiskola 16:30
Csütörtök: Muzsla – Könyvtár 10:00. Köbölkút – Stampay János Alapiskola 11:15

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »