Európai parlamenti képviselők látogattak el a kassai Luník IX lakótelepre

Európai parlamenti képviselők látogattak el a kassai Luník IX lakótelepre

A kassai Luník IX lakótelep a jó példa arra, hogyan lehet megváltoztatni a romatelepek helyzetét, ha az emberek együttműködnek és hatékonyan használják fel az európai uniós forrásokat – mondta Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, aki az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottságának elnökeként elkíséri a négytagú küldöttséget a szlovákiai romák lakta telepekre.

„Olyan emberek találkoztak itt, akik tenni akarnak valamit, és sikerül is tenniük. A Luník IX-en nem fog egyik napról a másikra megváltozni a helyzet, de lépéseket teszünk afelé, amit Európában szeretnénk elérni” – mondta Nicholsonová, és rámutatott az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi iskola közötti együttműködés fontosságára.

Hírdetés

„Gyanakodva tekintünk mindenkire, aki támogatást kér az uniós alapokból, potenciális tolvajként nézünk rájuk, ahelyett, hogy segítenénk a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak abban, hogy pénzhez jussanak. Ezek a pénzek nem a miniszterekhez vagy az állami tisztségviselőkhöz, hanem a régiókba kerülnek” – mondta, és hozzátette, a látogatás egyik eredménye az lesz, hogy nyomást gyakorolnak az állami intézményekre, változtassanak az európai pénzek újraelosztásával kapcsolatos hozzáállásukon.

A küldöttség szerdán (november 3.) érkezett Kassára, s a háromnapos kelet-szlovákiai látogatás során értékelik a hátrányos helyzetű lakosság beilleszkedését célzó projektek eredményeit. A tervek szerint ellátogatnak a somodi, a dobsinai és a tőketerebesi telepre is.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »