Európa legtöbb háborúját a franciák kezdték – azt hiszitek, hogy megbocsájtottuk Trianont?

Közös kormányülést tartott Franciaország és Németország csütörtökön; Párizsban egyeztetett Angela Merkel és Emmanuel Macron, a közös védelem erősítése volt a középpontban. Milyen irányban mozdulhat el a két ország kapcsolata? Az M1 Ma reggel című műsorának Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a vendége.

A két ország közös történelmével kapcsolatban Nógrádi György elmondta: felmérések szerint Európa legtöbb háborúját a franciák kezdték. Napóleontól a II. világháborúig sok német-francia háború volt, amelyeknek során, ha „csak egymással álltak szemben” a németek mindig erősebbek voltak, a franciák pedig mindig koalícióra törekedtek és így tudtak győzedelmeskedni.

Ősellenségnek hívta egymást a két nemzet, de a II. világháború után sor került a kibékülésre, amelynek részben a külső szovjet veszély volt az alapja – hangsúlyozta Nógrádi György.

A kibékülésre két rendkívül kompetens állami vezető között kerül sor; Charles de Gaulle, Franciaország államfője és Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja. “Hihetetlen kompromisszumok voltak, De Gaulle kihasználta Franciaország győztes pozícióját és évtizedeken keresztül egy olyan német-francia viszony volt, ahol Párizsé a politikai és katonai vezető szerep, míg a Német Szövetségi Köztársaságnak jutott a gazdasági vezető szerep” – ismertette Nógrádi György.

“Kiválóan működtek a német-francia kapcsolatok az újraegyesítésig, amelynek pillanatában Németország hirtelen Európa politikai, kulturális, gazdasági és katonai vezető hatalma lett, annak ellenére, hogy a II. világháború vesztese volt. Egy ilyen helyzet után kerül arra sor, hogy Franciaországnak van egy fiatal köztársasági elnöke, Macron, és Németországgal közös kormányülést tartanak” – tette hozzá a szakértő.

Új európai elképzelések

Érdekes európai elképzelések látnak napvilágot; mint például a közös költségvetés, ami az eurozónát illeti, és az eurozónáért felelős közös pénzügyminiszter személye – hangzott el a műsorban.

Hírdetés

Nógrádi György elmondta: a francia álláspontra, hogy együtt vezessék Európát, a valóságban komoly esély van a britek kiválása miatt. Megpróbáltak már egy új vezető háromszöget létrehozni az Európai Unión belül; Berlin-Párizs-Róma, Rómáról azonban kiderült, hogy erre alkalmatlan. „Annyit látni kell, hogy a francia gazdaság német tőkeinjekció nélkül nem indul be” – hangsúlyozta a szakértő.

Az elképzelés részleteivel kapcsolatban a szakértő elmondta: ha megvalósulna a közös pénzügyi vezetés, akkor az uniós tagállamok külső adósságait a német költségvetésnek kellene fedeznie. A valóságban a gazdasággal kapcsolatos stratégiai érdekek ütköznek – tette hozzá Nógrádi György.

A francia-német csúcstalálkozón elhangzott egy közös harci gép-tender kiírása is, amellyel kapcsolatban Nógrádi György elmondta: a cél az, hogy az Európai Unió európai hadiiparral és fegyverekkel rendelkezzen. A terveket jövő év közepéig dolgoznák ki, azonban Németországban választások lesznek szeptemberben.

A hadiiparral kapcsolatos kérdésekben már jelentkezik a német-francia katonai vezető szerep az Európai Unión belül – tette hozzá a szakértő.

Trump, mint díszvendég Franciaországban

Donald Trump díszvendégként vesz részt a francia nemzeti ünnepen, 100 év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok belépett az I. világháborúba az Antant oldalán, amellyel eldőlt a háború sorsa. Macron ki szeretné emelni, hogy számára a fő vendég nem Németország, hanem az USA; a díszvacsorára az amerikai elnököt hívta meg – mondta Nógrádi György.

Fontos a német-francia együttműködés Európában, de Macron jelzi az igényt, hogy Franciaország Európa vezetője, de legalább egyik meghatározó vezető hatalma akar lenni.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »