EU-s felmérés: nagyon keveset viszünk haza, de az egyik legmagasabb adóteher is nálunk van

Magyarországon az Európai Unió negyedik legalacsonyabb fizetését vitték haza a dolgozók – számolt be a friss, 2020-as Eurostat-adatokról nemrégiben az mfor.hu. A gazdasági portál azonban egy másik érdekes adatsort is áttanulmányozott méghozzá a bérekre rakó adóterheket. Nos, ebben sem áll fényesen kishazánk: 

az adóék mértéke Magyarországon 43,6 százalék volt 2020-ban, ami a harmadik legmagasabb az EU-ban.

Az mfor vette észre az Eurostat most megjelent 2020-as adatsorát arról, hogy melyik EU-s országban mekkora a bérekre rakódó adóterhelés. A legmagasabb adóékkel rendelkező országok sorrendje így néz ki:

Az mfor összefoglalta, hogy az adóék azt mutatja meg, hogy a bruttó bér és az erre fizetendő munkaadói járulékok összértékének hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában.Ez Magyarországon azt jelenti, hogy a dolgozó a bruttójából 15 százalék SZJA-t és 18,5 százalék TB járulékot fizet, míg munkaadója 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szociális hozzájárulást.Európa legkisebb adóékeivel az ír (24,1 százalék), a svájci (19,4 százalék) és a ciprusi (18,1 százalék) dolgozók számolhatnak. 

Hírdetés

Az mfor kiemeli, hogy az Eurostat adatai nem térnek ki részletesebb adatokra, amelyekből az derülne ki, hogy két esetben nem áll ennyire rosszul Magyarország. Ezek a 

  • több gyermeket nevelő családok,
  • és az átlagnál jóval magasabb keresetből élők adózása.
  • Előbbinél a családi adókedvezmények miatt gyakorlatilag nincs fizetendő, levonandó adó és járulék, míg a magas keresettel rendelkezők bár ugyancsak 43,6 százalékos adóékkel számolhatnak, ám ez is kedvezőbb számukra, mint számos európai ország többkulcsos adórendszere, amely a magas fizetéseket magasabb adóteherrel sarcolja.

    Ugyancsak az mfor-on jelent meg pár napja egy összesítés arról, hogy bár nőnek a hazai fizetések, azok értéke a forint gyengülése miatt európai összesítésben még mindig az egyik leggyengébb bérátlagot eredményezik.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »