Ételek, amelyek jót tesznek a májunknak

Ételek, amelyek jót tesznek a májunknak

A máj az egyik legfontosabb szervünk, amelynek működése egész testünk egészségére hatással van. Ha szeretnénk megőrizni épségét, akkor nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk májvédő hatású ételeket. Az alábbiak éppen ilyenek.

A magas rosttartalmú ételek segítik a májat, hogy igazán hatékonyan tudjon működni, ezért érdemes reggelire rendszeresen zabkását fogyasztani. Kutatások szerint hozzájárul a hasi zsírpárnák megszüntetéséhez, illetve a belső szervek, így például a máj elzsírosodásának megakadályozásához is – írja a Házipatika.com.

A zöldségekben gazdag étrend májvédő hatású, és a zöldségek közül a brokkoli fogyasztása például kifejezetten jó ötlet. Mégpedig azért, mert segít megakadályozni, hogy a máj elzsírosodjon. Legjobb, ha roppanósra párolva fogyasztjuk: így marad meg benne a legtöbb hasznos tápanyag.

Hírdetés

A lelkes koffeinrajongóknak jó hír lehet, hogy kutatások szerint napi két-három csésze kávé elfogyasztása előnyös lehet a máj számára, mivel megvédi azoktól a károsodásoktól, amelyeket a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve az egészségtelen táplálkozás okoz. Sőt akár a májrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A zöld teában található katekinek szintén májvédő hatásúak és megakadályozhatják bizonyos rákfajták kialakulását is. Legjobb a zöld teát szálas teából készíteni és minél melegebben fogyasztani.

A diófélék, de különösen a mandula remek E-vitamin-forrás, amely kutatások szerint védi a májat az elzsírosodástól. Arra figyeljünk csak, hogy napi egy maréknál többet ne együnk belőle, mert nagyon magas a kalóriatartalma.

Ez a leveles zöldség erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a májat és segítik abban, hogy hatékonyan láthassa el méregtelenítő funkcióját.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »