Észtország megtiltja az orosz turisták belépését országa területére

Észtország megtiltja az orosz turisták belépését országa területére

Észtország csütörtökön úgy döntött, hogy megtiltja a turistavízummal rendelkező oroszok belépését területére. Ezt a helyi külügyminiszter, Urmas Reinsalu jelentette be – írja az AP ügynökség.

„Az a lehetőség, hogy orosz állampolgárok nagy számban utazzanak Észtországba vagy Észtországon keresztül Európába, összeegyeztethetetlen az általunk bevezetett szankciók céljával“

– idézte Reinsalut a Baltic News Service (BNS) hírügynökség.

Az Európai Unió, amelynek Észtország is tagja, Ukrajna orosz inváziója után megtiltotta az Oroszországból a területére irányuló járatokat. Az oroszok azonban szárazföldön továbbra is elutazhattak hazájukból a szomszédos Észtországba vagy Finnországba, és onnan légi úton más európai országokba.

Hírdetés

Az új korlátozással a helyi diplomácia vezetője szerint Észtország azt akarja elérni, hogy Oroszország „állampolgári szinten“ se tudja folytatni a normális nemzetközi életet, illetve a határátlépést. Reinsalu elmondása szerint a közelmúltban azt észlelték, hogy „az Észtországba érkező vagy áthaladó orosz állampolgárok száma jelentős mértékben megnőtt“.

A BNS továbbá arról tájékoztatott, hogy a csütörtöki szankciók nem vonatkoznak a huzamos észtországi tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz állampolgárokra, sem azokra az oroszokra, akik közeli hozzátartozóikat vagy alkalmazottaikat látogatják meg a nemzetközi áru- és utasszállításban, illetve azokra sem, akik humanitárius okokból érkeznek az országba.

Az új korlátozások augusztus 18-án lépnek életbe. „Más országokat is felszólítok arra, hogy kövessék ezeket a lépéseket“ – tette hozzá Reinsalu a Twitteren.

Észtország és Finnország a hét elején azt javasolta, hogy az európai államok ne adjanak ki turistavízumot az orosz állampolgárok számára. Állításuk szerint az oroszoknak nem szabad az európai szabadságukat élvezni, amíg kormányuk háborút folytat Ukrajnában.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »