Észhez térhet Brüsszel az afganisztáni migránsok elosztása ügyében?

Az uniós határ megvédését és a menekültek helyben megsegítését tartalmazza az európai uniós belügyminiszterek kedden elfogadott nyilatkozata. A tanácskozásról a közmédia brüsszeli tudósítója, Baraczka Eszter készített összeállítást a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának.

Baraczka Eszter elmondta, hogy egy brüsszeli uniós portál azzal a címmel közölt tudósítást, miszerint „Menekültellenes héják uralják az Afganisztánról szóló tárgyalásokat”. A cím az elfogadott nyilatkozatra utal, ami szerint nem lehet elkövetni a 2015-ös hibákat. A nyilatkozat tartalmazza, hogy az EU és tagállamai fel akarnak lépni a tömeges migráció ellen.

Ylva Johansson uniós biztos elmondta, hogy a genfi menekültügyi egyezmények betartása nem azt jelenti, hogy csak az Európai Unióban lehet menekültügyi kérelemmel élni. Mindenki el akarja kerülni a korábbi hibákat és nem akkor kell lépni, amikor a migrációs hullám megérkezik a határainkra. Afganisztán és az unió között számos biztonságos ország található.

Az Afganisztán körüli országoknak nyújtott támogatásokat megerősítik, ezzel is segítve a térség stabilitását – áll a nyilatkozatban.

Hírdetés

Azonban a bevándorláspárti hangok továbbra sem halkultak el.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az EU-nak be kell fogadni az Afganisztánból elindulókat és kvótarendszert szeretne. A német külügyminiszter arról beszélt, hogy Asselbornnak tekintettel kell lennie a többi ország álláspontjára is.

A dán miniszter arról beszélt, hogy az unió nem bírálhatja azokat az államokat, amelyek védik a határokat. Ezt tették 2015-ben, de most ezt nem szabad megtenni. A dán politikus külön kiemelte Magyarországot, amely védi az unió határait. Pintér Sándor belügyminiszter úgy értékelte a nyilatkozatot, hogy az egyezik a magyar állásponttal.

Ugyanakkor a nyilatkozat nem bír kötelező erővel, a bevándorláspártiak pedig harsogják saját álláspontjukat. Mivel az unió az elmúlt hat év alatt sem tudott egységes bevándorláspolitikát kialakítani, ezért szinte biztos, hogy a migrációs csata tovább folytatódik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »