Érseki szentmise a Szent István királyról elnevezett karcagi templomban

Érseki szentmise a Szent István királyról elnevezett karcagi templomban

Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutatott be a karcagi Szent István király templomban augusztus 19-én annak alkalmából, hogy 1771-ben Mária Terézia 35 katolikus családot telepített le Karcagon.

Gulyás Zsolt helyi plébános és Horváth Rémusz, az egyházközség világi elnöke a hívek nevében köszöntötte a főpásztort, aki a szentmise elején a társadalmi és politikai élet, valamint a társegyházak képviselőit is üdvözölte a 120 évvel ezelőtt felszentelt templomban, melynek védőszentje államalapító királyunk, Szent István király.

Homíliájában az egri érsek kiemelte: Szent István király ünnepe minden évben megörvendezteti szívünket, hiszen jó, hogy nem olyanok vagyunk, mint a lehulló falevelek. Szent István igaz, erős alapokra rakta le a jövőnket. Nekünk hazánk van, otthonunk van, nép vagyunk. Most már rajtunk áll, a mi felelősségünk a jelenben, hogy ezzel a gazdag örökséggel hogyan bánunk; sikerül-e átadnunk a jövő nemzedékének azt a lelkesedést és örömet, hogy mi magyarok és keresztények vagyunk. Ez számunkra ugyanis összetartozik. Ezt tanítja nekünk szent királyunk. Hiszen, ha megfogyatkozik a magyarság, megfogyatkozunk hitünkben is. Ez a kettős kapocs, ez a kettős kötődés, amelyre jövőnket építjük. Ternyák Csaba hozzáfűzte: az egri egyházmegye 81. püspökeként igyekszik a híveknek átadni azt, hogy felelősségünk meghívni az embereket a keresztény életre.

Ne a konkurencia hajtson minket keresztényeket, hiszen több van, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt. Emelkedjünk felül a múltbeli bűnökön, hiszen mi, keresztények összetartozunk. Tanuljunk meg egymás sikerének örülni, tanuljuk meg egymást igazán szeretni – buzdított szentbeszédében a főpásztor.

A szentlecke kapcsán – „Ne éljetek úgy, mint a pogányok, akik hiábavalóságokon járatják az eszüket!” (Ef 4, 17–24) – Ternyák Csaba érsek, arra a kérdésre, hogy hogyan tudunk a mai kor nyomorai ellen védekezni, kifejtette: úgy, hogy tudatosan akarunk keresztények lenni. Azért vagyunk keresztények, mert Krisztushoz tartozunk. Ha biztos identitásunk van, akkor biztos alap van a lábunk alatt. Ebben is példát mutat számunkra Szent István király. Magatartásunkat érdemes hozzá alakítanunk és mérnünk. Tagozódjunk be a keresztény életbe! Az egyetemesség magába foglal minden keresztény hívőt. Küldetésünk egyetemes: felelősséget érzünk a teremtett világ, embertársaink és a teljes kereszténység iránt. Szent István felnyitotta erre a szemünket, és ezer éve ébren tartja – zárta gondolatait a szónok.

Hírdetés

A szentmise után kenyérszentelés következett, majd felolvasták Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter ünnepi üzenetét, és ünnepi beszédet mondott Szepesi Tibor polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Az ünnepi szertartás körmenettel zárult. Az államalapító a templom mellett álló szobránál az egybegyűltek elimádkozták a Szent István-litániát.

Szöveg: Domán Vivien

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Birincsik Márton

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »