Érkeznek a Patriotok Szlovákiába. Naď védelmi miniszternek nem ártana, ha visszafogottabban nyilatkozik

Érkeznek a Patriotok Szlovákiába. Naď védelmi miniszternek nem ártana, ha visszafogottabban nyilatkozik

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter saját közösségi oldalán sokkal egyértelműbben, nyomatékosabban fogalmaz, ha Szlovákia Ukrajna oldalán bevetendő haderejéről, illetve  az ország katonai szerepvállalásáról van szó a Putyin agressziója miatt kirobbant orosz-ukrán háborúban.

Tárcavezetőtől viszonylag szokatlan, hogy utcai stílusban, nyílt provokációval hergelje követőit, illetve az oroszbarát felhasználókat:

– írta Naď miniszter, akit több Facebook-felhasználó is figyelmeztetett arra, hogy miniszterről, tehát hivatalos személyről van szó, akinek meg kellene gondolnia a szóhasználatát.

Időközben kiderült, hogy az S-300-as rendszer helyett Szlovákia összesen 3 Patriot rendszert kap nyugati NATO-tagállamoktól. Mégpedig Németországtól kettőt, Hollandiától pedig egyet. A holland Patriot rendszer életkora egyébként 35 év, még 1987-ben állították hadrendbe, és a hírek szerint nemrég modernizálták.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter elmondta, hogy

„az oroszok ukrajnai inváziója miatt romló európai biztonsági helyzet kapcsán a hozzájárulás elengedhetetlen.“

Naď egy globális értelemben véve kis ország, az alig 5,5 milliós Szlovákia védelmi minisztere, aki láthatóan rendkívül élvezi, hogy az S-300-as felajánlása okán ideig-óráig globális hadi szereplő lehet, akivel az amerikai védelmi miniszter is kétoldalú tárgyalásokat folytat.

Hírdetés

Vasárnap délelőtt szintén saját közösségi médiáján keresztül jelentette be, hogy a Patriot rendszerek már érkeznek is Szlovákiába.

Kérdés, mennyire biztonságos vagy sem ezt így a világ orrára kötni akkor, amikor Oroszország már ballisztikus rakétákat is bevet, de Naď azt is elárulta, hogy a Patriotok egyelőre a Sliači légibázison kerülnek elhelyezésre. Nyílt célpontot rajzolva rájuk ezzel.

A tárcavezető leszögezte, hogy a napokban érkező Patriot nem az S-300-asok helyébe jönnek, hanem további elemként erősítik a szlovák illetve NATO légvédelmet. Szavai magyarra lefordítva annyit jelentenek, hogy az S-300 felajánlásáról Ukrajnának még nem született politikai döntés.

A dologhoz hozzátartozik, hogy Naď nem felejti el ismételten hangsúlyozni, hogy az ukrán életeket védelmezni szándékozó S-300 egy öreg, megbízhatatlan rendszer, melynek működtetése, tekintve, hogy orosz gyártmány, kockázatos. Kérdés ugyanakkor, hogy egy ilyen rendszer vajon mennyiben tud segíteni Ukrajnának. Főleg, ha Naď kerek-perec azt is leírja, hogy egy esetleges orosz rakétatámadással szemben az S-300-as egyáltalán nem védene meg bennünket.

Elmondása szerint a 35 éves Patriot modernebb rendszer. Mindezt anélkül jelentette ki, hogy saját maga már meggyőződhetett volna a most érkező Patriotok működéséről.

Jaroslav Naď volt egyébként a kormány azon minisztere, aki eltanácsolta Eduard Heger kormányfőt attól, hogy a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök mellett Kijevbe utazzon. Nemzetközi szégyennek kitéve Heger miniszterelnököt.

Király Zsolt: Heger berezelt. Gyáva szájhős lenne valójában a szlovák miniszterelnök?

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »