Ereklyéket helyeztek el a szombathelyi székesegyházban

Ereklyéket helyeztek el a szombathelyi székesegyházban

Székely János megyéspüspök és Perger Gyula plébános helyezték el Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér ereklyéit a szombathelyi székesegyház Jézus Szíve oltárán kialakított fülkékbe az isteni irgalmasság vasárnapjának vigíliáján, április 6-án.

Ez év februárjában utazott Perger Gyula Krakkóba, hogy átvegye a két ereklyét.

A rózsafüzér-társulat a szentmise előtt elimádkozta az irgalmasság rózsafüzérét, majd Szent II. János Pál pápa életének főbb állomásait és 1991. augusztus 19-i szombathelyi látogatásának eseményeit elevenítették fel a jelenlévők egy rövidfilm segítségével. Ugyanígy a szentmise végén is egy kisfilmmel zárult az ünnep.

A szentmisén jelen volt Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek is.

A szentmise elején Székely János püspök és a székesegyházi plébános együtt helyezték el a két relikviát, Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét, valamint Szent Fausztina csontereklyéjét. Majd Perger Gyula felolvasta az adományozó okleveleket.

Ezután Székely János elimádkozta a Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér közbenjárását kérő imákat.

Szentbeszédében a főpásztor felidézte a két szent életét, tetteit, és buzdította a jelenlévőket az imádságra a két szent külön közbenjárását kérve.

Hírdetés

A megyéspüspök kiemelte, hogy a szombathelyi székesegyház két hatalmas lelki kinccsel gazdagodott. Arról is beszélt, hogy Karol Wojtyła az Isteni Irgalmasság kápolnájában, abban a kolostorban, ahol valaha Fausztina nővér élt, rengeteget imádkozott. A legnagyobb kérdése az volt, hogy Isten hogyan enged ekkora hatalmat a gonosznak. Miért tombolhat a világban az erőszak, a borzalmas háború, a nácizmus, a kommunizmus, rettenetes embertelen ideológiák? Ebben a kápolnában megértette, hogy Isten szabadságot adott az embernek, jelen van a gonosz is a történelemben, azonban

A szentmise ITT visszanézhető.

Az elbocsátó áldás előtt Perger Gyula plébános köszönetét fejezte ki ezért a különleges alkalomért. Felidézte, hogy amikor hírét vették annak, hogy a székesegyházba két ereklye kerül, a plébánia Facebook-bejegyzéséhez valaki a következőt írta hozzászólásként: „A szeretet egy cseppje és az irgalom egy sugara hozzon városunkba békét, boldogságot s a feltámadás reményét. 33 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 19-én a szombathelyi reptéren bemutatott pápai szentmisén a többi között ezt kaptuk útravalóul a mára már szentté avatott pápától, II. János Páltól: »Maradjatok hűek lelki örökségetekhez, őrizzétek meg a hitet és keresztény hagyományaitokat. Isten vezéreljen Bennetek az élet útján.« Ezek a mondatok ma is köteleznek bennünket, 33 évvel az ő látogatása után. Az Irgalom Istene hozzon békét, boldogságot és a feltámadás reményét nemcsak városunkba, országunkba, hanem az egész világra!”

Perger Gyula felidézte, hogy egy rögtönzött beszédében II. János Pál pápa a következőket is mondta: „El kell tehát mondanom, hogy sok éve vártam erre a napra, hogy Magyarországon legyek; főleg minden lengyelországi látogatásom során gondoltam erre, annak tudatában, hogy Lengyelország és Magyarország között szorosak voltak a kapcsolatok évszázadokon keresztül és az utóbbi években is. Mindig gondoltam rá: »Mikor lesz lehetőséged arra, hogy Magyarországra menj?« – és ma ez beteljesedett, megvalósult… A magyar–lengyel kapcsolatok több száz évesek, mindig kedvező kötelékek, testvéri kötelékek voltak, ezért számomra Magyarországra jönni nagy kívánság volt, olyan sok éve éreztem ezt.”

– fogalmazott a szombathelyi székesegyház plébánosa. – És itt marad, hogy bátorítson, hogy közbenjárjon, csak rajtunk múlik, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel, ezzel a jelenléttel.”

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »