Erdoğan: Hiba lenne Finnország és Svédország felvétele a NATO-ba

Erdoğan: Hiba lenne Finnország és Svédország felvétele a NATO-ba

„Hibának” nevezte Recep Tayyip Erdoğan török elnök Finnország és Svédország tervezett felvételét az Észak-Atlanti Szövetségbe (NATO). Erdoğan elmondta, hogy Törökországnak nincs pozitív tapasztalata a skandináv országokat illetően.

  “A skandináv országok olyanok, mint a terrorszervezetek melegágyai.”

– mondta a megjelent újságíróknak Isztambulban. Erdoğan szerint ezek az államok menedéket adnak a Törökországban betiltott Népi Felszabadítás Forradalmi Front vagy a Kurd Munkáspárt tagjainak.

Hírdetés

A török ​​elnök a továbbiakban azt is megjegyezte, hogy országa korábbi vezetői is “hibát követtek el”, amikor 1952-ben beleegyeztek Görögország felvételébe a NATO-ba. Mint mondta, Törökország nem akar újabb hibát elkövetni ebben a kérdésben.

Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy kérni fogja az ország NATO-csatlakozását. Finnországot több ország, köztük Franciaország, Németország és Szlovákia, valamint Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára is támogatta. A szövetség bővítését azonban minden tagországnak egyhangúlag jóvá kell hagynia, így Törökországnak is.

Törökország mind Ukrajnával, mind az Orosz Föderációval jó kapcsolatokat ápol, ezért Ankara igyekszik közvetítőként fellépni a Kijev és Moszkva közötti fegyveres konfliktus megoldásában.

Teraz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »